Донаторски доручак за Прву крагујевачку гимназију

Донаторском доручку за обнову Прве крагујевачке гимназије, у којој је 4. јануара, подметнут пожар, одазвао се, велики број грађана. У акцији, коју је организовало удружење "300 Крагујевчана", прикупљено је око милион двестотине хиљада динара.

Донаторски доручак, окупио је бивше и садашње ученике, професоре, привреднике, угледне појединце, грађане, који су желели да подрже обнову Прве крагујевачке Гимназије.

Споменик културе, установе од националног значаја, још једном је показала, да је одшколовала људе које је научила најважнијој лекцији из хуманости.

Грађани наводе да су се радо одазвали акцији јер је Гимназија еминентна институција којој много дугују.

У пожару 4. јануара, изгореле су четири канцеларије и учионица, вредне књиге, слике, намештај с краја 19 века. Према првим проценама, штета је око 20 милиона динара. Санацију, по приоритетима, спроводе Министарство просвете и локална самоуправа.

"У току је израда свих пројеката, премер, предрачун радова се ради, наравно ту имамо подршку града. Када се све то заврши, када видимо са којим средствима располажемо, онда ћемо видети, како ћемо кренути", наводи Славица Марковић, директорка Прве крагујевачке Гимназије.

Прва крагујевачка гимназија, повезује три века континираног школства у Србији. И сама је симбол ове земље. Зато и бивши ђаци са свих страна света, својим прилозима, желе да помогну, да 185 годишњицу постојања, дочека обновљена и блистава.

Сва средства прикупљена на донаторском доручку биће уплаћена на наменске рачуне за обнову Прве крагујевачке гимназије.

Акцију је организовало "Удружење 300 Крагујевчана", у сарадњи са Ђачким парламентом Прве гимназије, Студентским парламент Универзитета, Клубом привредника.

број коментара 0 пошаљи коментар