Тате на породиљском

У Србији се годишње роди око 65.000 беба. У првој години живота о њима најчешће брину мајке. Само око 300 мушкараца годишње одлучи се за одсуство за негу детета.

И када је пре много година узео боловање да би бринуо о тек рођеној деци, Драган Михић био је један од ретких тата које су се на то одлучиле. Статистика се у међувремену у Србији није много променила, јер и даље, традиционално, у првој години живота уз децу су мајке.

"Супруга је била са њима прва три мeсеца, а после на нези детета сам био ја наредних девет месеци за сина, а касније и за ћерку, и то су били најлепши тренуци у мом животу", каже Драган Михић.

Истиче да није желео да пропусти прве дечје речи, проходавања, што је, како каже, створило неку везу међу њима и што се не би десило да није био са њима.

"Срећом радимо у државној фирми, супруга је на Факултету музичке уметности и могли смо да направимо такву комбинацију, а да се не плашимо да ћемо остати без посла", каже Михић.

Министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић каже да су процене да само 300 тата годишње користи породиљски период, могућност одсуства због неге детата.

Према њеним речима, то су они очеви чије супруге лепо зарађују. 

Ипак, истраживање које је спровело Министарство задужено за демографску политику у сарадњи са Привредном комором Србије, показује и да у финансијским институцијама чак 17 одсто очева користи право на одсуство због неге детета, што је добар податак.

У будућности треба јачати и мотивисати улогу оба партнера у одгајању детета, јер искуства нордијских земаља показују да су тате после породиљског одсуства продуктивније, а деца и породица срећнији.

Очеви у Норвешкој имају 10 недеља обавезног плаћеног одсутсва, а у Шведској 16 месеци одсуства могу равноправно да поделе оба родитеља, односно да се смењују како им одговара.

"Треба мотивисати и послодавца и у државним и у приватним институцијама да родитељство буде и обавеза и задовољство и једног и другог родитеља, и они би требало да заједнички са нама траже моделе како мотивисати тате да бар један период буду и уз супруге и уз децу", каже Ђукић Дејановић.

"Мислим да би било лепо када бисмо добили макар месец дана, макар четири недеље плаћеног одсуства за тате, да макар прве четири недеље буду уз мајку партнерку и уз дете", каже Миша Стојиљковић из Удружења "Гнездо".

Евиденција о томе ко и колико користи одсуство због неге детета убудуће ће бити прецизнија, јер после усвајања Закона о финансијској подршци породици, надокнада државе више се неће исплаћивати послодавцима односно фирмама, већ директно корисницима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво