Зашто се на пружном прелазу у Врбасу заобилазе правила?

Видео-снимак пружног прелаза у Врбасу преко којег пролазе возила иако је рампа спуштена, изазвао је бројне коментаре. Екипа РТС-а је у Врбасу проверавала због чега је овакав саобраћајни прекршај постао тамошња свакодневица.

За један минут преко пружног прелаза у Врбасу прође и 20 возила. За сат времена пругом Београд–Суботица пројуре бар три воза. Када је рампа спуштена, ствара се колона возила, а условно дуго чекање наводи поједине возаче да прођу поред спуштених полубраника и тако угрозе безбедност.

Драгоје Голубовић живи у насељу непосредно уз железничку пругу. Каже да је проблем вишегодишњи и свакодневан.

"То је мало одмакнуто од града и полиција не може да уочи, али заобилазе се рампе. Ми понекад ту лети седимо увече на клупи и видимо свашта", каже Драгоје.

Мештани Врбаса истичу да постоји посебан начин да се пређе преко пруге када је спуштена рампа.

"Једни изађу из кола па гледају, па ако нема онда кажу: 'ајде, пролази'. То је 19. век", рекао је мештанин Светозар Докнић.

Пружни прелаз је у надлежности Железнице, а саобраћајна сигнализација, која наговештава прилазак пружном прелазу, у надлежности "Путева Србије".

Из тог јавног предузећа кажу да су сви возачи обавештени да наилазе на прелаз преко пруге.

"На њој имате знак вертикалне саобраћајне сигнализације који показује да је у питању пружни прелаз са браницима или полубраницима и сва остала сигнализација на том пружном прелазу која се тиче браника и полубраника припада 'Железницама Србије'", објашњава Владимир Марковић из "Путева Србије".

У Инфраструктури "Железница Србије" не споре да постоји проблем, а репортер РТС-а је сазнао да несавесни возачи често и намерно сруше рампу, чиме се прелаз претвара у онај без браника или полубраника.

Прелазак преко пруге када је рампа спуштена је озбиљан саобраћајни преступ, минимална казна је 15.000 динара, шест казнених поена, а максимална затвор од најмање 45 дана, 16 казнених бодова и временска забрана управљања моторним возилом.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара