Тежак пут до повратка пашњака у руке законитих власника

Од 85.000 хектара земљишта које је обухваћено реституцијом, у овој години законитим власницима биће враћено више од 50 одсто, наводи се у Агенцији за реституцију. Због тога Хранислав Павловић из села Полумир код Краљева са више оптимизма и наде очекује да му се врати у посед 200 хектара шумског земљишта.

На коју год страну се пружа поглед према обронцима Падежа и Чемерна из села Полумир, Хранислав Павловић тврди да је то његова земља и шума. Поседује тапије и документа из 1898. године на име његовог деде Јована Павловића.

"Деда је све исплатио и купио, 250 хектара. Да је знао, не би то ни куповао. Много је то сада земље и шуме, али онда то није било много. Мој деда је био добар, јак газда, међу првима у општини Ушћанској", објашњава Хранислав Павловић из села Полумир.

Храниславу су враћене ливаде и пашњаци, укупно 47 хектара. Остале су четинарске и листопадне шуме.  

"Кажу вратиће се, нема проблема. И дан-данас враћено није", каже Павловић.

Готово свако домаћинство у селу има минимум десет хектара шума које нису враћене законитим власницима. 

Експлоатација шума у околини Краљева може сваком домаћинству да донесе значајну економску добит. Само од прореда једне шуме може да се добије и до 300 кубних метара одличне дрвне грађе у просеку по хектару. 

Села су опустела у тим крајевима. Старији се још надају да ће им за живота бити враћена њихова имовина коју би оставили својој деци или унуцима.  

"Нажалост, што то не враћају, нажалост. Мени дође да оплачем за том шумом, а ми смо ту шуму користили", истиче Родољуб Радовановић из села Полумир.

Хранислав се већ обраћао надлежним државним институцијама да се убрза процес враћања његове имовине.  

"Одељење Државног правобранилаштва у Краљеву примило је захтев Агенције за реституцију у предмету Томислава и Хранислава Павловића за изјашњење на које смо одговорили 8. априла 2013. године, сматрајући да нема законских сметњи за враћање одузете имовине", наводи заменик државног правобраниоца из Краљева Зоран Божовић.

Управни поступак је у току и Хранислав очекује да ће му шума на крају бити враћена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво