Диковић: Потребан нам је ракетни систем ПВО домета 400 километара

Рано је говорити о конкретном решењу, разматра се више система, не само С-300, али ми смо јасно исказали да нам треба систем који може да води противваздухопловну борбу на даљинама већим од 400 километара, каже за РТС начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић. Генерал каже да актуелна ситуација у међународним односима утиче на планове развоја способности Војске Србије.

Први човек војске каже да је у 2018. години Војска Србије добила снажан импулс и снагу повећањем зарада, као и да ће се даље радити на подизању морала оружаних снага.

У интервјуу за емисију "Дозволите...", генерал Диковић је рекао да ће, осим сталних задатака, војска ове године радити на модернизацији наоружања, а посебна пажња посветиће се изградњи капацитета за обуку и изградњи стајанки, хангара и простора за смештај борбене технике.

Говорећи о унапређењима оперативних способности војске, начелник Генералштаба је истакао више примера унапређења у овој години.

"Наставићемо са реализацијом пројекта '1.500' и '1.500 плус'. Почећемо модернизацију тенка М-84 и борбеног возила пешадије, како бисмо побољшали домет, заштиту и пробојност", објаснио је Диковић и додао да ће се унапредити способности Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

"Заокружићемо способности наше ловачке авијације за заштиту ваздушног простора. У плану је да се војска у 2018. години опреми хеликоптерима Х-145М из 'Ербасовог' програма са системом наоружања које смо ми тражили, а одобрена је и набавка шест транспортних хеликоптера Ми-17", истакао је Диковић.

Напоменуо је да следи и модернизација система ваздушног осматрања и јављања, где су значајна два радара која су набављена из Словеније пре две године, као и наставак модернизације ракетног система КУБ.

На питање где "шкрипи", одговорио је да "у војсци не сме да шкрипи" и да се проблеми којих несумњиво има решавају вештим командовањем и радом припадника оружаних снага.

Генерал Диковић сматра да војска не треба да се бави сама собом, јер институције које се баве саме собом нису од користи широј друштвеној заједници.

"Ако војска не почива на чврстој дисциплини, и ако нема одговорности сваког припадника војске, онда она има проблем. Наша војска нема тај проблем", истакао је Диковић.

Грешке у реформи војске

Коментаришући грешке у реформи система одбране до 2012. године, генерал Диковић је рекао да те догађаје не треба посматрати ван контекста дешавања, као и да не мисли да је способнији од својих претходника.

"Имали смо ми врсне генерале на челу војске, генерала Ојданића, генерала Павковића, генерала Кргу, генерала Милетића и да не набрајам даље. Све су то врсни генерали који су, сигуран сам, радили најбоље могуће у датим условима", истакао је Диковић.

Генерал је указао и да су у том периоду кључне одлуке донете ван војске и поштовања струке "уз присуство ментора" који су имали одлучујућу улогу у опремању, организацији и саставу војске, као и да је запостављено разијање националних способности Војске Србије.

"Новац од продаје наоружања које је постало вишак после расформирања јединица, и то у великим количинама, највећим делом није потрошен за модернизацију и за војску, као што је то тада саопштавано, већ је све отишло на другу страну", објаснио је начелник Генералштаба.

Додао је и да војска данас покушава да исправи те грешке и да у томе има велику подршку врха државе.

Диковић је подсетио да је у том периоду било и позитивних ствари, и издвојио развој базе "Југ" код Бујановца и уступање касарне "Војвода Степа Степановић" за станове за припаднике војске.

Како су настали пројекти модернизације "1.500" и "1.500 плус"

Говорећи о пројектима модернизације "1.500" и "1.500 плус", Диковић је рекао да је пројекат настао приликом посете тадашњег премијера, а садашњег председника Републике Александра Вучића Специјалној бригади у Панчеву.

"Председник је разговарао са војницима о њиховом наоружању, опреми и није био задовољан оним што је чуо и видео. Рекао нам је да хоће на припадник наше Специјалне бригаде буде опремљен као и припадници специјалних јединица најмодернијих војски и да ћемо за то добити средства", објаснио је Диковић.

Рекао је да је суштина та два пројекта да сваки војник, без обзира на то ком роду војске припада, има наоружање и опрему као и припадници најсавременијих војски, с тим да ће се јединице опремати према приоритетима.

"Приоритет је на оним снагама које реагују брзо у свим случајевима угрожавања безбедности Републике Србије и даље тако по реду како би се снаге ангажовале у конкретним условима", истакао је начелник Генералштаба.

За набавке се углавним користе капацитети домаће одбрамбене индустрије који су или на сличном нивоу, или су негде чак и бољи од производа на светском тржишту.

Диковић је рекао и да су у завршној фази стратешки документи "Стратегија националне безбедности", "Стратегија одбране", као и "План дугорочног развоја Војске Србије за наредних десет година", где ће се тачно дефинисати које способности војска треба да има у наредном периоду.

"Наш циљ је да војска из године у годину буде све јача, боље опремљена и боље оспособљена. У целини да буде оспособљена да одговори на све претње по безбедност грађана Републике Србије", нагласио је Диковић.

О набавци система ПВО великог домета

Коментаришући медијске написе о набавци ракетних система С-300 и БУК, Диковић је рекао да се планира набавка система великог и средњег домета, и да се разматра који су системи најбољи за конфигурацију територије Србије, као и за ефикасност.

"Наравно да се разматрају и системи С-300 и БУК, али разматрамо и друге системе", објаснио је Диковић и додао да још није време да се говори о конкретном решењу.

"Јасно смо исказали да нам је потребна противваздухопловна одбрана која може да води борбу на даљинама од преко 400 километара. Који ће то систем бити, видећемо. Донеће се одлуке као што су се и до сада доносиле", нагласио је Диковић.

Генерал је захвалио Русији на донацијама у наоружању и објаснио да ће 30 тенкова Т-72С бити распоређено у оклопно-механизоване јединице, а 30 оклопних возила БРДМ у извиђачке јединице Војске Србије.

Начелник Генералштаба је нагласио и да актуелна ситуација у међународним односима утиче на проширење спектра потребних способности Војске Србије, да се ствари у свету брзо дешавају, као и да је све присутнија и опаснија претња по безбедност из сајбер простора.

Потребно је, како је рекао, да војска усаврши командно-информационе системе како би имала реалну слику о дешавањима на потенцијалном бојишту, односно простору где се могу изводити борбена дејства.

Диковић је указао и на то да се начин дејства терориста мења последњих година и да војска ради и превентивно на заштити грађана, као и на одређивању снага које би могле да реагују у случају терористичких претњи и напада.

Начелник Генералштаба је закључио да ће у наредним годинама бити све више безбедносних изазова и да треба да ради на подизању капацитета друштва и војске за одбрану.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 10:18) - anonymous [нерегистровани]

Сви сте у праву

@Branko

Није грешка. Обојица сте у праву, јер системи С-400 (као и С-300) у исто време могу да користе различите ракете, различитих намена и различитих даљина и висина - 48Н6Е, 48Н6Е2, 48Н6Е3, 9М96Е, 9М96Е2 и ракета 40Н6Е.

(недеља, 14. јан 2018, 03:40) - Крај [нерегистровани]

С-300 систем

Ако ово видиш, знаш шта требаш да радиш.

(недеља, 14. јан 2018, 03:09) - anonymous [нерегистровани]

Nije dovoljno

S300 i S400 zahtevaju ozbiljnu podršku sa drugim sistemima PVO kao što je TOR i Pancir, BUK, kao i sredstva radio elektronke borbe (krasuha), kako bi se skupoceni S300 i S400 zaštitili od niskoletećih krstarećih raketa i malih dronova. Takođe je potrebna ozbiljna mreža visokosofisticiranih radara otpornih na ometanje koji uključuju i pasivne radare i radare za praćenje objekata iza horizonra, koji su svi umreženi u jedinstven sistem PVO. Ovo zemlja veličine Srbije ne može sebi priuštiti jer nema sredstava da sve to kupi, kao ni da tehnički i logistički održava. Najbolja je opcija da se rusima dozvoli da izgrade vojne baze u Srbiji, pa da oni svojim oružjem štite Srbiju. U tom slučaju niko se nebi usudio da se igra sa Srbijom jer bi Rusija bila garant njene bezbednosti.

(недеља, 14. јан 2018, 00:17) - Saša [нерегистровани]

PVO

Prijatno sam iznenađen da neko dobro vlada materijom! Svaka čast! Za Srbiju i ako je i to moguće nekoliko BUK 3 (znatno je moderniji od BUK 2) i valjao bi narednih bar 20 godina. S-300 i najmodernija verzija je na samom tehnološkom kraju! Živela Srbija!

(субота, 13. јан 2018, 23:13) - anonymous [нерегистровани]

Вероватно мала грешка

Систем који гађа циљеве на 400 км у даљину данас не постоји, осим С-400 и то са најновијом ракетом повећане даљине 40Н6Е, која уништава аеродинамичке циљеве на растојањима преко 400 км. Али то ми не можемо себи ни да приуштимо, нити се то извози и да имаш пара. Можда је вероватно генерал мислио на даљину откривања циља или на пречник (а не полупречник) покривене зоне.

(субота, 13. јан 2018, 22:51) - Branko [нерегистровани]

domet

Greska pogresno si obavesten domet s-400 je do 400 km a radara tacno 600 km i to ne samo aerodinamickih ciljeva i do visine od 50 km.A mislim da je s-500 jos i dalje i do 180 km visine.

(субота, 13. јан 2018, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

kom

Vecina komentara je promasila temu.
Moderno naoruzanje nam treba, kao i profesionalna vojska.
Obavezno sluzenje vojnog roka nam ne treba, jer se pokazalo pogresno.

(субота, 13. јан 2018, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Obavezno sluzenje

Vojnog roka i musko i zensko......pa umjesto divljanja i orgijanja u nocnim klubovima....alkolizirani i pod raznim opojnim sredstvima......malo budenje u 5..fiskultura..namjestanje kreveta zastava himna...uredjenje okolisa...obuka....ucenje istorije i kulture srpskog naroda.....bar 6mj.......Sta tu ima negativno????aaa da trebaju gospoda ustati u 5....

(субота, 13. јан 2018, 20:19) - anonymous [нерегистровани]

Iskander-M

Iskander-M operational range 50 km -400–500 km

(субота, 13. јан 2018, 19:47) - anonymous [нерегистровани]

gluposti

Ljudi znate vi sta znaci domet 400km? Poredjenja radi s-400 ima domet za obaranje aerodinamicnih ciljeva 250 km dok americki sistem patriot ima domet 160 km, a opseg pokrivenosti radarom s-400 ima 600km dok patriot ima 150km. Tako da ovo sto je on rekao moze da znaci samo pokrivenost radarom sto znaci moze da otkrije ciljeve ali ne moze da obara, sto znaci s-300 ima manji domet od s-400 mozda parira malo patriotu po specifikacijama.