Цариници за петама кријумчарима, шверцује се све што доноси зараду

Гранична полиција и царина током прошле године заплениле су готово 800 килограма наркотика, више од 90.000 боксова цигарета, 24 килограма злата. Спречен је и нелегалан пренос новца у износу од пет милиона евра који потиче од криминалних активности. Некада су се шверцом, пре свега дроге, претежно бавили држављани Србије са Косова и Метохије и држављани Албаније, док данас, објашњавају надлежни, нема правила.

Злато, антиквитети, оружје или људи – кријумчари стављају знак једнакости између свега што им доноси зараду. Последњих месеци, због великог профита, појачан је шверц цигарета, а најуноснији посао и даље је дрога. Мењају се само начини на које кријумчари покушавају да је пренесу.

"Кријумчари у теретним моторним возилима у свим фабричким шупљинама, у седиштима, акумулатору, табли возила покушавају да прокријумчаре нарокотике, не само то него и друге производе, чак и оружје", каже Миленко Вукадиновић из Управе граничне полиције.

"Све што је везано за кријумчарење је оивичено само људском маштом и ми то не можемо да докучимо али кад год се нешто открије ми добијемо у виду обавештајних информација да се негде на свету нешто открило од других служби са којима сарађујемо... И онда следећи пут водимо рачуна о томе", рекао је Иван Рибаћ, начелник Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина.

На питање да ли је Управа царина корак испред кријумчара или је обрнуто, Рибаћ одговара: "Тркамо се".

А трка почиње много пре граничног прелаза. Особе за које се сумња да се баве кријумчарењем, као и њихова возила, прате се од полазне тачке. На уласку у Србију цариници проверу почињу разговором, а настављају је детаљном контролом.

"Ту користимо наша изванредна техничка помагала на која Управа царина има монопол, а то су најсавременији скенери најновије генерације и након тога прегледамо путнике, возило, пртљаг и онда установљавамо да ли је учинилац у прекршају или није", објашњава Рибаћ.

Таквим контролама, само прошле године, спречен је шверц више од 1.000 људи са Блиског истока.

"Ми смо, не могу да кажем херметички, али затворили смо границу према Македонији и Бугарској, и према Хрватској и Мађарској на излазу, тако да имамо добре резултате. МУП је поднео прошле године 161 пријаву за кријумчарење, а гранична полиција 55", каже Миленко Вукадиновић.

Кријумчарени мигранти са границе се враћају са прекршајним пријавама, а заплењена роба завршава на лицитацији. У случају да је опасна по здравље или да повређује права интелектуалне својине, она се уништава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво