Историјски и културни значај Прве крагујевачке гимназије

У Првој крагујевачкој гимназији, у којој је пре недељу дана подметнут пожар, завршено је рашчишћавање и раде се пројекти за санацију школе. Сутра ће бити организован донаторски доручак, за све који желе да помогну да се прва гимазија на српском језику што пре обнови. Школа, која је под заштитом државе као споменик културе, симбол је не само Крагујевца, већ зачетник образовања у Србији.

Као и 1947. године, када је први пут сео у њену клупу, 81-годишњи Ђорђе Пауновић са страхопоштовањем улази у Прву крагујевачку гимназију. Био је њен ђак, професор, директор. Данас је чувар успомена и сећања.

"Увек клецају колена, ево и данас када смо улазили овде. Она је светиња у коју се улази са једним посебним осећајем љубави, поштовања, оданости", рекао је Ђорђе Пауновић.

Прва крагујевачка гимназија повезује три века континуираног школства у земљи.

Отварање модерних школа био је предуслов за еманципацију и сврставање Србије у ред модерних држава, како је говорио Вук Караџић, наговарајући Милоша Обреновића да оснује Вишу школу 1833.

"Имала је тада 34 ученика и једног професора. Законом Милоша Обреновића из 1835. године, значи, првим Законом о образовању, она је променила назив у Гимназија, и тај Закон је уједно послужио да се отварају гимназије и у осталим местима Србије", каже историчар Предраг Илић.

Монументална зграда саграђена је 1887. године, по бечком пројекту у стилу неокласицизма.

У њеним клупама седела су имена која су стварала српску историју – војсковође, академици, председници влада, стрељани ђаци и професори, научници, уметници...

Данас је у њој око 1.200 ученика.

"Схватила сам шта значи бити део једне велике традиције и историје коју треба поштовати. Оно на шта мене конкретно подсећа гимназија, јесу та нераскидива пријатељства, та љубав и емоције које гајимо према овој школи", истиче Габријела Ћирковић, ученица Прве крагујевачке гимназије.

Поносећи се традицијом, школујући најбоље, гимназија има статус школе од посебног националног значаја. Као и када је подизана, и данас у њеној обнови учествују грађани.

Звоно образовања овде се оглашава 185 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи