Повереница: Важно да се сви боре за равноправност

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да континуирано упозорава да су неједнаке зараде за исти рад последица дискриминације жена, а не недостатка прописа, те да је важно да се сви заједно, и политички и друштвени актери боре за пуну примену принципа равноправности и поштовање антидискриминационих прописа.

Јанковићева у саопштењу достављеном медијима, а подстакнута изјавом председника СПС-а Ивице Дачића о томе да се годинама залагао за законско решење којим би се женама и мушкарцима за исти посао гарантовале исте плате, истиче да поштује сваку врсту залагања за равноправност, али указује да законодавни оквир који штити начело равноправности и забрањује дискриминацију већ постоји у Србији.

Наводи да Закон о забрани дискриминације изричито забрањује дискриминацију у области рада и прописује право на једнаку накнаду за рад једнаке вредности.

Такође, правна заштита у овој области прописана је и одредбама Закона о раду и других закона, као и међународним споразумима и конвенцијама које је Србија ратификовала.

Подсећа такође да пракса свих европских институција за равноправност указује да тај проблем постоји и у много развијенијим европским земљама, али и да је изузетно тешко доказати неједнакост у зарадама мушкараца и жена за исти рад.

Узрок је, каже, пре свега, нетранспарентност података о систему зарада и неприступачност информација о додацима, бонусима и наградама које су од кључног значаја за утврђивање дискриминације у овој области.

Жене, додаје, често и не знају да су за исти посао мање плаћене од својих колега.

"Због свега наведеног, мали је број притужби поднетих Поверенику за заштиту равноправности због неједнаких зарада, што не значи да оваква пракса не постоји", навела је Повереница у саопштењу.

Најављено је и да ће институција Поверенице за заштиту равноправности у наредном периоду објавити публикацију "Како припремити случај у области неједнаких зарада" коју су израдили правни стручњаци из европских институција за равноправност из 20 држава, укључујући и Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи