Мали: Десет одсто веће плате за запослене у вртићима

Запосленима у Предшколским установама града Београда плате ће бити повећане за десет одсто већ од јануарске зараде, изјавио је градоначелник Синиша Мали.

То повећање је, каже, на основу одлуке Владе Србије о повећању плата у просвети од десет одсто.

"Град ће испоштовати ту одлуку владе и то повећање од десет одсто за све запослене у предшколским установама, у односу на плату из децембра прошле године, биће већ од јануарске плате", рекао је Мали новинарима након обиласка адаптираних просторија библиотеке "Милутин Бојић" у Овчи у вртић.

Мали је додао да је повећање плата запосленима у вртићима још један начин да се искаже захвалност људима који воде бригу о нашој деци.

"То је повећање које смо усагласили са владом и како се економска ситуација и у граду и у земљи буде побољшавала надам се и даљем повећању", нагласио је градоначелник Београда.

У том смислу, навео је да је важно рећи да је актуелна градска власт консолидовала јавне финансије и вратила 500 милиона евра дуга претходне градске власти.

"Сада имамо новца и бавимо се водоводом, канализацијом, новим фасадама, улагањима у вртиће попут овог у Овчи...", рекао је Мали.

Ове године још 2.000 места у вртићима

Мали, који је данас посето нови вртић у Овчи, рекао је да су просторије библиотеке адаптиране у три просторије за боравак деце, уз кухињу и помоћну собу, а у адаптацију је град уложио 15 милиона динара.

"Наставаљамо политику да сваки слободан простор, где год имамо места, адаптирамо у нова места за наше малишане и тиме смањимо листе чекања", рекао је Мали новинарима.

Он је најавио да ће у Овчи бити изграђена комбинована установа у којој ће бити вртић, али и централна кухиња која ће оброцима снабдевати све вртиће на левој обали Дунава, што ће, каже, бити брже, ефикасније и безбедније.

"Радимо на томе да смањимо листу чекања и отварамо што већи број места у вртићима и само у 2018. години планирамо још 2.000 нових места за малишане", рекао је Мали.

Он је навео да је општина Врачар дала простор од 800 квадрата који ће бити адаптиран у вртић где ће бити места за 300 деце, чиме ће се решити листа чекања на тој општини.

Такође, додао је, у Сопоту се зграда старе општине адаптира у вртић, у Сурчину зграда старе школе, док ће у Борчи бити надзидана два објекта где ће бити места за још 500 деце.

Наставља се пројекат мреже школа, па ће након три школе прошле, ове године још шест основних школа бити адаптирано, рекао је Мали и додао да очекује наставак иницијативе приватних вртића.

Како је рекао, 2013. године било је 40-ак приватних вртића, а данас их је 246.

"То показује да је била добра одлука да укључимо приватне вртиће у систем рефундације. И рефундација данас иде све брже, до 15-ог у месецу се већ завршава за претходни месец", рекао је Мали.

Он је рекао да је 2013. године 49.000 деце ишло у вртиће, док их је данас 71.000 и истакао да то значи да је порастао стандард и да родитељи налазе посао, што је, каже, у складу са подацима о рекордно ниској незапослености.

"На нама је да обезбедимо места у вртићима за све малишане, а да кроз побољшање економске ситуације у граду и земљи, родитељима обезбедимо посао, како бисмо имали и виши наталитет", рекао је Мали.

Председник општине Палилула Александар Јовичић захвалио је граду на инвестицији од 15 милиона динара у Овчи, како би деца имала адекватан простор да у њему квалитетније проводе време.

Посебно је истакао значај изградње централне кухиње, о којој је говорио градоначелник, и поручио да ће општина наставити да прати политику града у побољшању квалитета живота свих категорија становништва.

Како је рекао, општина ће наставити да додељује колица за бебе, првацима све што им је потребно за полазак у школу...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво