Споран бенефицирани радни стаж за чак 65.000 радника

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је да од око 110.000 радника који имају бенефицирани стаж у Србији, чак 65.000 њих је запослено у државним органима и добили су ту привилегију на основу нејасно дефинисаних критеријума.

Само због тога што су запослени у Министарству унутрашњих послова, Министарству одбране, Пореској управи, заводима, а раде као административни, технички радници, шалтерски радници, пи-арови, комерцијалисти – они остварују право на стаж као и њихове колеге полицајци, припадници специјалних јединица, војници, чувари у затворима, рудари...

Последица овакве примене права на бенефицирани радни стаж, по коме су се међу повлашћеним нашли и фризери, молери, музичари је, каже за Танјуг врховни државни ревизор Светлана Тома Анокић, да држава укупно за бенефиције годишње даје око четири милијарде динара, од чега је 59 одсто тог новца "под знаком питања".

"Очекивали смо да државни органи учине много више, међутим, нису се потрудили и онда смо одлучили да кренемо у ревизију", напомиње Анокић.

У ДРИ опомињу да број оних који добијају бенефицирани радни стаж из године у годину расте те да је у просеку сваке године, 1.000 запослених више имало право на бенефицирани радни стаж.

"У оквиру МУП-а, имате људе који раде заиста опасне послове, као што су ватрогасци, рониоци, пилоти, међутим, применама правилника мењао се систем па су у неком тренутку одлучили у МУП-у да људи који раде на административно-техничким пословима, књиговодственим, кадровским, на одржавању возила временом добију бенефицирани радни стаж", објашњава Анокић.

Зато су, кажу, кренули у контролу и "интервјуисање" запослених по државним институцијама како би утврдили како се и коме тачно деле бенефиције.

Због утврђених неправилности, каже Тома Анокић, ДРИ је дала рок државним органима од 90 дана да израде јасну методологију по којој њихови запослени остварују право на "допунски стаж".

Препоруке државних ревизора и закључци из извештаја упућени су на адресе министарстава одбране, унутрашњих и спољних послова, правде, БИА, Пореској управи, Управи за извршење кривичних санкција, како би са Министарством за рад, које је надлежно за та питања, утврдили начин и поступак додељивања "додатног стажа".

Држани ревизор наводи да, на пример, у Пореској управи бенефицирани радни стаж има сто четрдесет четворо људи, а већина има увећање колико и оперативци Безбедносно-информативне агенција – 12 месеци стажа, рачуна им се као 16 месеци осигурања.

"Сви они који седе у канцеларијама нема потребе да имају бенефицирани радни стаж", истиче Анокићева.

Један од примера неусклађене методологије по којој се одређује ко има право а ко не на ову повластицу је и у Управи за извршење кривичних санкција, затворима, где поред оних који оправдано имају бенефицирани стаж, попут стражара и чувара, ту погодност за ранију пензију добијају и фарбари, електричари, психолози, доктори, фризери, кувари...

У Министарству одбране, каже Светлана Тома Анокић, правдали су бенефиције административних радника, шефова кабинета, људи из протокола, тиме да су они ипак професионална војна лица изложена ризицима.

Међутим, према њеним речима, није јасно доказана тежина њиховог рада као и ни, рецимо, чланова војног оркестра.

Запослени у БИА и МУП-у на "седећим" пословима, каже Светлана Тома Анокић, рекли су у разговору са ревизорима да су под свакодневним "стресом", када сарађују са функционерима те и да раде са поверљивим информацијама.

Али ни они, каже државна ревизорка, нису могли да докажу да раде тежак посао ни по једном критеријуму из закона о додели бенифицираног радног стажа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се