НВО са владом заједно против дроге

Процене су да у Србији постоји око 50.000 зависника од дроге, Влада Србије препознала је потребу да се у борбу против наркотика морају укључити сви сегменти друштва па је данас владина Канцеларија за борбу против дрога потписала Меморандум о сарадњи са 11 организација цивилног друштва (ОЦД) које делују у тој области.

Организације цивилног друштва, како је истакао директор Канцеларије за борбу против дрога Србије Милан Пекић, имају лакши приступ крајњим корисницима и људима који имају проблем са дрогама, а и у свом раду већ су ушле у ту проблематику.

"Ту видимо своју шансу, да преко ОЦД спроводимо планове и програме које Србија доноси - од превенција, до лечења и смањење штете оним људима који су у проблему са дрогама. Радећемо превентивно са ОЦД едукацију, која је заиста неопходна, да се схвати и подигне свест о штетности наркотика", каже Пекић.

У пракси, објашњава он, потписивањем Меморандума једноставно се добио основ сарадње, а Канцеларија, према речима њеног директора, намерава да на најбољи начин искористи све предности које имају ОЦД и њихове активности.

Национална стратегија за борбу против дрога 2014-2021 и Акциони план те стратегије, каже Пекић, предвидели су да ОЦД узму активнију улогу у њеном спровођењу и истовремено, на тај начин, супротстављању последицама које наступају употребама наркотика.

Када је процена зависника од дроге у питању, Пекић каже да Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" води евиденције и да по њој постоји око 30.000 евидентираних зависника, а да је процена да постоји још око 20.000, те укупно од дроге у нашој земљи има око 50.000 зависника.

Марихуана је најраспрострањенија врста дроге у Србији, каже Пекић и наводи да је то зато јер је код нас клима погодна за њено узгајање, а да у нашу земљу хероин долази са истока, док синтетичке дроге долазе из правца земаља западне Европе.

"Морам да истакнем да је прошле године МУП остварио изузетне резултате, запленили су огромну количину наркотика, самим тим пресекли и велики број ланаца међународног кријумчарења и сарађују заиста са веома еминентним светским агенцијама и поносни смо на њих што су урадили тако добар посао", рекао је Пекић.

Небојша Ђурасовић из Удружења "Превент" рекао је да се његово удружење већ 13 година активно бави борбом против болести зависности и да озваничавање сарадње са Канцеларијом за борбу против дрога за њих представља велики корак, препознавање рада и могућност заједничког наступа на овом пољу.

"Ми смо једна од ОЦД која активно ради на терену, спроводи програме, како у области превенције болести зависности, тако и у области смањења штетности, директног рада са корисницима. Канцеларија за борбу против дрога партнер је кога смо чекали годинама да се појави и да заједно са њим можемо наступити и према домаћим актерима, али и према страним донаторима", рекао је Ђурасовић.

Меморандум о сарадњи са Канцеларијом за борбу против дрога потписала су удружења "Нова плус", "Излазак", "Мрежа", "РЕ генерација", "Превент", "Дуга", "Јазас" из Пожаревца, као и из Новог Сада, "Кокоро" и "Земља живих".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво