Србији 2,7 милиона евра бесповратних средстава од Норвешке

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да ће Србија ће од Норвешке добити 2,7 милиона евра бесповратне помоћи за различите пројекте, од којих је за помоћ МУП-у за хармонизацију у борби против сајбер криминала и трговине наркотицима, опредељено 1,68 милиона евра.

"За пројекат јачања јединица Европола намењено је 78.000 евра, а директан грант од 380.000 евра намењен је Министарству за рад, односно инспекцијама за сузбијања рада на црно", навела је Јоксимовићева.

Министарка је у Влади Србије са норвешким амбасадором Арне Санес Бјорнстадом отписала Меморандум о разумевању између њеног министарства и Министарства спољних послова о развојној помоћи Норвешке.

"Норвешка већ дуго пружа развојну помоћ Србији, не само у процесу европских интеграција већ у свеукупном реформском процесу који прати одређена поглавља попут поглавља 23 и 24, која обухватају владавину права, безбедност и правду", рекла је Јоксимовићева. 

Министарка је прецизирала да је Норвешка у последњих 10 година помогла Србији са више од 100 милиона евра бесповратне помоћи и изразила наду да ће се успешно наставити сарадња Министарства за европске интеграције Србије и МСП Норвешке посебно у погледу одабира пројекта и доступних извора финансирања.

Према њеним речима, Министарство за европске интеграције је координатор у идентификацији пројеката и доступних извора финансирања како не би дошло до задуживања за оне пројекте који могу бити подржани од развојних партнера.

Јоксимовићева је навела да је развојна помоћ усмерена за унутрашњи развој Србије - што је циљ евроинтеграција, и постизање одрживости реформског процеса, али и за суочавање са бројним глобалним изазовима, не само као земља кандидат већ и када постанемо чланица ЕУ.

На тај начин донатори, како је рекла Јокимовићева, јачају своју видљивост и добар имиџ, а Србија ће, како буде напредовала у процесу европских интеграција постати у једном тренутку, не само прималац, већ земља која ће своје знање и искуство, али и новац ставити на располагање онима којима је то потребно.

Напоменула је да су односи између две земље у узлазном тренду, те да је Норвешка важан партнер.

Норвешки амбасадор река је да подржава Србију у европским интеграцијама, као и њен социјални и економски развој.

"Нисмо чланице Европске уније, али смо на заједничком економском тржишту", навео је Бјорнстад и навео да Норвешка прави план који ће укључити и Србију.

Бјорнстад је истакао да Норвешка схвата Србију, не само као партнера, већ као пријатеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи