"Ловачки пси на мети лопова"

На мети лопова задњих година нашли су се ловачки пси које, према тврдњама председника Ловачког друштва "Фазан" Бошка Миловановића, хвата "керовска мафија" и шверцује у Црну Гору, Албанију, БиХ и Италију.

"Ја сам ловац 30 година и пре се дешавало да нестане пас гонич, али зовнемо колеге ловце, распитамо се и пронађемо га. Међутим, годину, две уназад, а поготову сада, слабо можемо да нађемо пса ако нестане", каже Миловановић за Глас западне Србије.

Када се крене у лов, пси гоничи се пуштају на одређеној тачки како би терали дивљач, после чега се врате на место одакле су пуштени.

"Деси се да не дође пас у току дана, али када одемо следећег, он је обично ту. Оде далеко за дивљачи, изгуби оријентацију и не може одмах да се врати. Међутим, сада се дешава да људи проведу дане тражећи пса, дају и награде, али не могу да га нађу. Ова 'керовска мафија' је узела маха јер се много краду гоничи који се препродају и шверцују", наводи Миловановић.

Ловци су огорчени, јер улажу време да обуком добију доброг ловачког пса, који такав много вреди.

Према речима председника удружења, "ловачка мафија" функционише тако да у току ловног дана иду аутом и када уоче ловачког пса који је отерао дивљач и враћа се на место, на леп начин га намаме и убаце у гепек.

Неки пси хоће да приђу, док за неке постоји и нови метод, за који је Милановић скоро сазнао, да на псе које не могу лако да ухвате, пуштају теријере.

"Звало ме је више људи који су изгубили своје керове. Тренутно момци из Пожеге, који су на овој територији ловили, траже пса који им је отишао за дивљим свињама у правцу Прањана. Ловцу из Дружетића су нестала два кера пет километара од куће пре 15 дана, човек из Чачка тражи пса већ месец и по. Масовно се људима губе гоничи, дешавало се то и пре, али смо их успешно налазили. За 30 година мог лова само једно куче нисмо нашли", рекао је Миловановић.

Признаје да не могу никога да оптуже, а да постоји само сумња да ловци, који стално мењају псе, можда раде за такве организације.

Бранку Рајчевићу је нестао посавски гонич пре нешто више од два месеца у околини Равне горе.

"Дешавало ми се и пре да ми нестане пас, али сам га налазио. Сада су се појавиле организоване групе које хватају керове и одмах прослеђују, или их пак чувају док не нађу купце. Чуо сам да код Мионице има пет,шест људи који се само тиме баве", каже Рајчевић, који је налазачу свог пса спремио и награду од 200 евра.

Бранко је једва дошао до тако доброг гонича, а каже да је имао и купце, који су за њега нудили и 1.000 евра.

Две керуше нестале су пре 15 дана и ловцу из Дружетића Мирославу Рајчевићу.

"Ловим 36 година и никада ми керови нису нестајали. Немам коментар за овакве ствари", каже Рајчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво