Француски хуманитарци помажу угроженим Пожежанима

Хуманитарна организација Француска народна помоћ постоји у Србији дуже од две деценије. У Пожеги помажу не само избеглима и расељенима, већ и житељима локалне заједнице. Божићна и новогодишња забава за децу са инвалидитетом, кориснике социјалне помоћи и најмлађе расељенике са Космета, постала је традиција коју француски хуманитарци неће прекидати.

Хуманитану мисију у Пожеги започели су пре више двадесет година помажући невољницима са простора захваћених ратом у Југославији, који су уточиште пронашли у Пожеги. Те акције прошириле су границе мисије, хуманитарци су заволели Србију и малу локалну заједницу у којој су наишли на топло гостропримство.

"У почетку је наша мисија првенствено била хуманитарна помоћ, а сада је то прерасло у друге врсте помоћи - културну и образовну сарадњу. Посебну пажњу посветили смо образовању младих и здрављу целокупне локалне заједнице", каже Ролан Пенишу из Француске народне помоћи.

Тако су из Француске допремљене велике количине санитетског материјала, али и помоћ у опреми и техници.

"Захваљујући њиховој помоћи Дом здравља био први у Пожеги, који је имао комплетну информатичку опрему која је и сада у функцији", истиче директорка те здравствене установе Вера Матовић.

Притекли су у помоћ и када је Пожега била погођена поплавом. А посебну пажњу посветили су деци са сметњама у развоју, особама са инвалидитетом, социјално угроженим категоријама, старима.

Мештанка Душица Михајловић каже да угрожене категорије грађана не би ни имале дочек Нове године да га француски хуманитарци нису организовали.

Заједничко извођење кола симболизује управо основну идеју француских хуманитараца, да цео свет буде без икаквих подела и баријера, и да међу свим људима влада солидарност и љубав.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво