Како безбедно куповати преко интернета?

Куповина на интернету је једноставнија и често јефтинија од оне у продавницама. Зато годинама расте много брже од класичне, али расту и главобоље купаца.

Три пута провери, једном плати – најједноставнији је савет за куповину на интернету. Инспектори кажу да треба проверити адресу трговца, а у Агенцији за привредне регистре да ли је фирма активна. Иначе можете остати без права на рекламацију онога што вам не одговара или да купљено никада не добијете.

"Највећа тешкоћа је индентификација тог лица које стоји иза одређеног да ли профила, налога, да ли стоји иза одређеног сајта које нерегистровано обавља делатност", објашњава Горан Мацура из Тржишне инспекције.

Инспекторима помажу полиција и Пореска управа. Кажу и да им нелегалне продавце више пријављују фирме које послују по закону него оштећени грађани. Ипак, прошлу годину завршили су са десет одсто више откривених фирми у сивој зони него 2016. године.

"Нису информатички довољно писмени, такође, просек старости њихове опреме, рецимо компјутера, буде и до десет година. Опрема им је застарела, неки чак и немају рачунаре", каже Горан Радак из Наледа.

Један од приоритета државе је смањење сиве економије, и зато унапређење и опремање инспекцијских служби. Основана је радна група да унапреди прописе за контролу интернет продаје, а Закон о поштанским услугама олакшава идентификацију продаваца на интернету.

"Иде се на то да поштански оператери преко којих се дистрибуирају те пошиљке идентификују и пошиљаоца и примаоца те робе, тако да ће бити мања шанса да неко физичко лице продаје другом нов телевизор", каже Радак.

Трговина на интернету је у Србији још у почетној фази, али и у свету је то највећа зона сиве трговине, па многи имају веома строге прописе посебно за продају фалсификоване робе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво