Шабић: Идентификационе картице за пензионере корисне

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је да је иницијатива ПИО фонда о идентификационим картицама за пензионере корисна, јер ће садржати минималан број личних података.

Он је са директорком Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Драганом Калиновић и председником Управног одбора Фонда Браниславом Митровићем разговарао о намери Фонда да приступи издавању картица за пензионере које би служиле као документ за доказивање њиховог статуса.

Шабић наводи да ће идентификационе картице садржати податке за доказивање статуса пензионера – име и презиме, назив филијале и број карте.

"На овај начин отклонила би се било каква потреба за издавањем некаквих посебних облика персонализованих докумената од стране локалних самоуправа, које у пракси доводе до незаконите обраде података", навео је Шабић.

Иницијатива би, како каже, омогућила доказивање пензионерског статуса у свим приликама када је то потребно, а искључила обраду личних података на разне, како каже, ризичне, неформалне начине, који су, додаје "у случају сениор картица практиковани".

Такође, како наводи, за потребе доказивања статуса пензионера не би се користили чек од пензије или решење о оствареном праву, који садрже више података него што је за сврху доказивања самог статуса потребно.

Повереник је представницима ПИО фонда обећао стручну помоћ службе Повереника у реализацији наведене иницијативе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи