Белоцкрвански пољочувари међу најбољима у Војводини

Пољочуварска служба у општини Бела Црква постоји тек две године, али су за то време успели да се сврстају у сам врх пољочуварских служби у Војводини. О томе сведоче постигнути резултати, у виду чак 2.000 службених белешки али и смањење броја пожара узрокованих паљењем остатака на њивама за 100 одсто. Кажу да није било лако, али су успели да подигну свест мештана општине Бела Црква да закони морају да се поштују и да важе једнако за све.

За две године, 14 људи успело је да уведе ред у 14 села и чак 37.000 хектара. Дневно пређу и по 20 километра пешке, обилазећи свој реон.

Више стотина кривичних и преко 1.500 прекршајних пријава говори у прилог чињеници да одговорно раде свој посао, а најпоноснији су што су успели се изборе са пожарима, као проблемом број један у време вршидбе ратарских култура.

"Значи у току једног дана у време вршидбе жита дешавало се и по 10 пожара прве године када смо почели да радимо. Наредне године се смањило за 50 посто, ове године на максималних 100 одсто се смањили пожари", каже Саша Борисов, кординатор пољочуварске службе општине Бела Црква.

Много проблема било је са крађом огревног дрвета, коју су сада свели на минимум. А то је значило сукобе и то са комшијама, фамилијом.

"У почетку је било и конфликта и тешких отпора, јако тешко је било у почетку, е сад мештани другачије схватају да мора да се поштује закон", каже Радулов Мирољуб, пољчувар.

"Навикли људи да секу где стигну, чак се прелазило и у Румунију, секло се, тако да је све то сад сведено на неки минимум, за сада то функционише како треба, за даље видећемо", каже Милутин Попов, пољочувар.

Као прекршај са којим су имали пуно пробелма пољочувари наводе дивље депоније, и то углавном на законом заштићеним површинама проглашеним као природна добра. Да би открили починиоце, често су се довијали неуобичајени методама

"Откривали смо када баце смеће са папирићима, по рачунима увек нешто има, неко име презиме, нешто се нађе увек тако да сад већ људи не бацају, него већ сад сами јављају кад неко баца, јер свима сад већ то смета. Сада сви носе на једно место и тамо пале", прича Душан Паунковић, пољочувар у селу Банатска Паланка .

Пољочувари кажу да ће и на даље врло одговорно радити свој посао, иако верују да ће прекршаја ове године бити знатно мање. Надају се да су утицали на свест мештана да закони и прописи једнако важе за све и да морају да се поштују, па су данас честе ситуације да им крађу дрва или паљење стрњика пријваљују они који су до јуче то сами радили.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво