Променити навике запослених у породилиштима

У породилиштима у Србији од следеће године почиње увођење новог програма чији је циљ боља комуникација запослених са породиљама и подизање квалитета рада, најавио министар здравља Томица Милосављевић.

"Сви параметри здравља трудница и новорођенчади побољшавају се у протеклих 15 година, али још нису на задовољавајућем нивоу", оценио је министар на отварању округлог стола под називом "Здравствене службе наклоњене породиљама".

Циљ организовања округлог стола је остваривање квалитетнијег и свеобухватнијег одговора на здравствене потребе породиља, као и унапређење квалитета рада и пружених услуга у породилиштима.

Милосављевић је подсетио да је у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, од 1995. до 2005. године, у породилиштима у Србији развијан "бејби френдли" програм који подразумева да је дете уз мајку од рођења и да је искључиво мајка та која брине о новорођенчету.

"После толико година значајног улагања државе у породилишта и гинеколошке службе у здравственим центрима, као и успостављања загарантоване заштите здравља мајки и деце, мора се наставити са спровођењем тог програма", рекао је министар.

Унапређење квалитета рада у породилиштима је дуготрајан посао и подразумева уједначавање праксе, квалитетну услугу, стабилно и подједнако финансирање, али и стварање услова у којима запослени посао обављају несметано.

Милосављевић је истакао да је неопходно променити навике запослених и корисника услуга, јер је њихов међусобни однос тренутно нарушен.

Директорка Канцеларије УНИЦЕФ-а за Србију Јудита Рајхенберг истакла је да се у 80 одсто породилишта у Србији спроводи "бејби френдли" програм, а да би увођење "бејби френдли плус" програма значило успостављање нових стандарда у породилиштима и пропагирање хуманијих услова за труднице и породиље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи