Како Дивчибаре да привуку више туриста

Са милијарду и двеста милиона евра зараде протекле године, туризам је постао важан економски ресурс Србије. Дивчибаре су једна од значајних туристичких дестинација. Имали су готово за трећину више гостију него годину пре, али и даље знатно мање него водећи планински туристички центри.

На природне лепоте Дивчибара нико нема примедбу, али модерна туристичка инфраструктура је најбоља позивница за госте.

"Све оно што је реализовано допринело је томе да смо током ових новогодишњих празника имали рекордну посету на Дивчибарама. Дивчибарци су сложни и слободне процене су да је ову новогодишњу ноћ на Дивчибарама провело више од 5.000 људи", каже Бранка Илић, председница МЗ Дивчибаре.

Дивчибарама недостају смештајни капацитети, пратећи садржаји и основна комунална инфраструктура.

"Ове године смо из Канцеларије за обнову и развој предвидели негде око 30 милиона динара за изградњу канализационе мреже у дужини негде око два километра. Исто тако буџетом су опредељена на разним позицијама знатна средства за Дивчибаре, укупно негде око 45 милиона", објашњава Слободан Гвозденовић, градоначелник Ваљева.

Поред државе, улажу и појединци. Породица кошаркаша Милоша Теодосића гради хотелско-спортски камп.

"Мислим да је свима то у интересу за развој туризма, за развој овог краја. Потребно је урадити инфраструктуру, канализацију, пут, прилаз", истиче Јован Теодосић.

Министар за трговину, туризам и телекомуникације Расим Љајић наводи да је важно обогатити туристичке садржаје и туристичку понуду.

"Морамо да се наслонимо на то да пратимо инвестицију пре свега кроз помоћ у изградњи пратеће инфраструктуре и морамо да обогатимо туристичке садржаје и туристичку понуду", нагласио је Љајић.

Уз ваљане пројекте Дивчибаре би могле да привуку знатно више средстава и постану важна тачка на туристичкој мапи Србије.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 04. јан 2018, 13:25)
novosadjanka [нерегистровани]

Divcibare

Prelepo,vazdusna banja,priroda -borove sume,recica Kamenica ,divni ljudi,domaci proizvodi:kajmak,sir,rakija ,med...Pravi odmor.

(среда, 03. јан 2018, 21:14)
anonymous [нерегистровани]

Петрашиновић

Највећи ако не гигантски проблем Дивчибара је неквалитетна вода за пиће. Док се то не реши системски од масовног туризма нема ништа.