Од 1. марта још једна вакцина, расписан тендер за набавку

Деца ће од 1. марта примати још једну обавезну вакцину против бактерије стрептококус пнеумонија или пнеумокока, а Републички фонд за здравствено осигурање расписао је тендер за набавку цепива.

Према подацима из РФЗО, набавка се спроди у два дела. Први тендер је расписан по старом програму имунизације за три месеца и предвиђа набавку 2.500 доза и отварање понуда је 10. јануара.

Други тендер је спроведен за обавезну имунизацију по новом програму за 169.500 доза, а отварање понуда је заказано за 2. фебруар.

Биће набављена пнеумококна полисахаридна конјугована вакцина, која штити децу од упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса.

То је једанаеста обавезна вакцина у календару вакцинације.

Малишани се тренутно вакцинишу против: туберкулозе, дифтерије, тетануса, дечје парализе, великог кашља, малих богиња, рубеоле, заушака, хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце тип б.

Пнеумококна вакцина у свету је обавезна већ десетак година, а у Србији је до сада била предвиђена само за децу која су имала клиничке индикације, а то значи само за поједине случајеве болесне деце.

Родитељи који су хтели да им деца буду заштићена и од тих болести морали су сами да купују вакцине.

Вакцина се даје у три дозе, бебама када напуне два месеца, са размаком четири до осам недеља, а ревакцина је у другој години.

Од пнеумококне болести у свету годишње умре око пола милиона деце млађе од пет година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво