Од 1. марта још једна вакцина, расписан тендер за набавку

Деца ће од 1. марта примати још једну обавезну вакцину против бактерије стрептококус пнеумонија или пнеумокока, а Републички фонд за здравствено осигурање расписао је тендер за набавку цепива.

Према подацима из РФЗО, набавка се спроди у два дела. Први тендер је расписан по старом програму имунизације за три месеца и предвиђа набавку 2.500 доза и отварање понуда је 10. јануара.

Други тендер је спроведен за обавезну имунизацију по новом програму за 169.500 доза, а отварање понуда је заказано за 2. фебруар.

Биће набављена пнеумококна полисахаридна конјугована вакцина, која штити децу од упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса.

То је једанаеста обавезна вакцина у календару вакцинације.

Малишани се тренутно вакцинишу против: туберкулозе, дифтерије, тетануса, дечје парализе, великог кашља, малих богиња, рубеоле, заушака, хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце тип б.

Пнеумококна вакцина у свету је обавезна већ десетак година, а у Србији је до сада била предвиђена само за децу која су имала клиничке индикације, а то значи само за поједине случајеве болесне деце.

Родитељи који су хтели да им деца буду заштићена и од тих болести морали су сами да купују вакцине.

Вакцина се даје у три дозе, бебама када напуне два месеца, са размаком четири до осам недеља, а ревакцина је у другој години.

Од пнеумококне болести у свету годишње умре око пола милиона деце млађе од пет година.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 04. јан 2018, 13:03)
anonymous [нерегистровани]

pitanje

zar je moguće da su naši instituti batut i torlak toliko nesposobni da sami naprave vakcine pa moraju da ih kupuju ovo je sramota mislim da na ove naše institute netreba više bacati pare kad su toliko nesposobni nema svrhe