Вулин: Имамо најснажније ваздухопловство у региону

Војска Србије наставиће да се опрема, посебно где је највише претрпела током агресије НАТО-а, а због шест "мигова 29" ваздухопловство је сада, не само моћно, него се може рећи и да је вероватно најснажније у региону, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

"Као и свака озбиљна војска, нећемо пуно о томе причати у медијима, али спремни смо да одговоримо на сваки задатак, а сходно томе, иде и набавка противваздухопловне одбране. Каква ће она бити, до ког нивоа, да ли су далекометни системи, системи средњег или кратког домета, о томе ће се свакако донети одговарајуће одлуке", рекао је Вулин за Танјуг.

Подвлачи да то нису одлуке које се доносе само на политичком нивоу, већ, на првом месту на стручном нивоу, на нивоу војске и, како каже, надлежне службе Генералштаба рећи ће шта је нашој армији потребно, а на политичарима је да то обезбеде и ту безбедносну потребу на сваки начин задовоље.

"Али хоћу да вам кажем да ћемо наставити да се опремамо, посебно тамо где смо били највише уништени током НАТО агресије. Наше ваздухопловство и противваздухопловна одбрана заслужују да буду обновљени", рекао је Вулин.

Донација од шест "мигова 29", наглашава министар, "спасила је наше ваздухопловство", које је сада, према његовим речима, не само моћно, него се може рећи и да је у региону вероватно најснажније.

Наравно, подвлачи Вулин, неће се радити само на јачању ваздухопловства и противваздухопловне одбране, већ и на јачању копнене војске, набавци нових система, ремонтовању постојећих, свега чиме војска располаже и што јој је потребно.

"Војска је јака, када су развијени сви њени видови", каже министар.

Осврћући се на претходну годину, истиче да је 2017. "коначно почело" да се обнавља наше ваздухопловство, да су постављени чврсти темељи војске, "који се више неће моћи мењати", као и да се почело са материјалним опоравком припадника, којима је обезбеђено повећање плата од 10 одсто, највише у држави, истиче министар.

Такође, према његовим речима, обезбеђено је повећање дневница, уведена солидарна помоћ, а од ове године, подвлачи, креће се са пројектима масовне стамбене изградње.

"Држава је поново почела да брине о својој војсци и труди се да врати и углед, не углед саме професије, који никада и није био изгубљен, већ углед начина живота припадника Војске Србије. Ово је српска војска, ово је Војска Србије, не војска било ког савеза, нити војска којој ће командовати неко ван граница ове земље", рекао је министар одбране.

Сваки од припадника ВС, наглашава Вулин, имаће бар по две нове униформе, нове чизме, јер, као што се обезбеђује ново оружје и нове униформе, тако се, тврди министар, обезбеђује и однос, осећај нације, да има војску на коју се поноси.

"Наставиће се и са трансформацијом војне имовине"

Ради се и на поступцима пренамене старих војних објеката за станове припадницима ВС и МО, а наставиће се и са трансформацијом војне имовине, која војсци једноставно није потребна.

"На првом месту, ми новац од продаје такве имовине, користимо за набавку наоружања и војне опреме. Сада ће нам бити много лакше, јер, када држава крене у масовну стамбену изградњу, неће бити потребе да ми ангажујемо ова средства, која ћемо у потпуности моћи да ангажујемо за набавку опреме, оружја и свега онога што је војсци свакако потребно", рекао је Вулин.

Такође, наглашава да ће се наставити и пракса награђивања најистакнутијих припадника ВС и указује да то није награда, већ захвалност за оно што су већ урадили.

Међу награђенима су, каже, и најбољи у својим јединицама, они који су добро вежбали, учили, или обучили пуно људи, као и они који су ризиковали сопствене и спасавали туђе животе.

"Све су то људи који су се изузетно показали у реалним, животним ситуацијама и то је наша прилика да им се на тај начин захвалимо. Ето, провешће седам дана са својим породицама у неком лепом окружењу, али важније од свега, јесте да их друштво цени, да их искрено поштује и да на тај начин хоће да покаже колико", сматра Вулин.

Све што уложите у војску, у снаге безбедности, каже министар - уложили сте у свакодневни живот наших грађана.

"Када вам дођу и причају да су важне инвестиције, наравно да јесу, али треба направити и корак у страну. Замислите земљу у коју неко инвестира, а која је небезбедна. Замислите земљу чије границе нису сигурне, замислите земљу у којој не знате како функционише власт и у којој немате коме да се обратите када је било које ваше право, безбедност, живот, на било који начин угрожено. У тој земљи нема економије, нема инвестиције", истиче Вулин.

Тако, ако желимо земљу у коју се улаже, мора се уложити у безбедност, у службе безбедности и ето, то је начин, каже министар и додаје да војска није систем који постоји од јуче, већ систем који се у овој земљи гради дуго и који ће бити надограђиван, без обзира ко ту био.

"Оно што је важно, то је да је 2012. године престао процес уништења и намерног урушавања Војске Србије и оног тренутка када је Александар Вучић постао министар одбране, ви сте добили српску војску и процес надограђивања српске војске се наставио, баш као што се наставио 2017. године", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво