Прве бебе у 2018. години

Две девојчице, Анђелија и Бојана прве бебе рођене у 2018. у Гинеколошко-акушерској клиници "Вишеградска".

Бебе су рођене у размаку од петнаестак секунди, одмах након поноћи.

Мајка једне бебе је српска одбојкашка репрезентативка Драгана Брковић.

Директор ГАК "Вишеградска" Александар Стефановић рекао је за РТС да су бебе тешке 3,7 и 3,25 килограма и да се добро oсећају, као и њихове мајке које су имале природан порођај.

Додао је да је затим рођен дечак. 

У Породилишту "Народни фронт" одмах после поноћи рођене су три бебе, међу којима близанци Виктор и Александар.

Стефановић је рекао, када је реч о "Вишеградској", да је задовољан почетком Нове године.

Подсећа да је претходних година у тој установи рођен приближно једнак број беба, као и у 2017. години од скоро 6.300 беба.

Стефановић је нагласио да је по броју беба присутна стагнација и да држава и Министарство здравља желе да подстакну наталитет, подстицање жена на рађање материјалном и нематеријалном помоћи, као и новим законским решењима за парове који имају проблем са зачећем. 

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је прворођене бебе у 2018. години и њихове маме којима је уручио чекове на по 150.000 динара, које прве бебе у години традиционално добијају. 

Град додељује по 300.000 динара за прворођеног дечака и девојчицу, па се ове године тај износ поделити по две девојчице, као и близанци, а захваљујући донаторима, добили су и колица.

У првих 12 сати ове године у Београду су рођене 22 бебе и воде девојчице, којих је 12, рекао је данас Танјугу министар здравља Златибор Лончар, који је прошетао Улицом отвореног срца. 

Близанци Стефан и Лазар Јабланов прве су бебе у 2018. години у новосадској Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у Новом Саду, популарној "Бетанији".

Стефан је нешто старији и рођен је у 1.19, док је Лазар свега осам минута млађи од свог брата близанца.

Њихова 36-годишња мајка Борбала је другоротка и осећа се веома добро, баш као и мала браћа Јабланов.

Управник Клинике за гинекологију и акушерство КЦВ-а др Тихомир Вејновић је истакао да су два малишана на свет дошла природним путем.

Прве рођене бебе у Новом Саду у 2018. години обишли су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

Град Нови Сад донео је одлуку да повећа новчане накнаде за бебе, па ће тако прве рођене бебе у 2018. години добити по 200.000 динара, а све остале које данас дођу на свет добијају по 50.000.

У протеклој години на територији Војводине рођено је 15.200 беба, док је на Клиници за гинекологију и акушерство КЦВ-а остварено око 6.600 порођаја, што је резултирало доласком на свет преко 6.800 беба.

Прва беба у крагујевачком породилишту рођена је 45 минута после поноћи, дечак Теодор, тежак 3.200 грама, дугачак 56 центиметара. Теодор је друго дете у породици Булатовић, има брата старог седам и по година и по речима мајке Александре најлепши је поклон у новој години. 

У првим сатима Нове године рођене су две бебе у новом породилишту у Пасјану. Од отварања тог породилишта 2015. године, чију је изградну и опремање финансирала Влада Србије, то је 204. порођај у Косовском поморављу.

Статистика говори да је природни прираштај у нашој земљи највећи управо у српским срединама на Косову у Метохији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво