Триван: Отпад пронађен у Обреновцу токсичан и канцероген

Отпад који је недавно откривен у Вукићевици код Обреновца токсичан је и канцероген, изјавио је министар заштите животне средине Горан Триван, наводећи да ово није једини случај одлагања опасног отпада у Србији.

Опасан отпад који је пронађен на приватној парцели код Обреновца изузетно је токсичан за животну средину, подаци су надлежних служби. Тренутно Градски завод за заштиту здравља ради анализу како би се утврдило да ли је отпад стигао у подземне воде. 

Због закопавања опасног отпада јуче је приведен власник парцеле Зоран Марковић, коме је одређено задржавање од 30 дана.

Закопани отпад код Обреновца није и једини случај у Србији, упозоравају надлежни. Узорак из тих 25 тона се анализира како би се сазнало о чему је реч. За две недеље биће познати и резултати анализе воде из околних бунара.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван је рекао да је пронађени отпад изузетно токсичан и канцероген и додао да грађани немају разлог за панику, већ да су имали права да буду обавештени о свему.

Истакао је да је оно што се дешава апсолутно недопустиво.

"Тровање земљишта, тровање подземних вода и на тај начин и тровање грађана мора се зауставити одмах. То што постоји као пракса већ годинама више неће бити пракса. Држава ће на овај начин показати да неће толерисати никакво загађивање животне средине и да ће се сви законски инструменти искористити да се та ствар доведе у ред", рекао је Триван.

Министар је рекао да су последице много мање ако се реаговало на време.

"Ја се надам да смо то и урадили, да смо спречили већу катастрофу него што би могла да се деси али нико неће остати некажњен", истакао је Триван.

Упозорио је да се неће зауставити и да неће дозволити да се овакве ствари раде некажњиво.

"Због новца, зато што је неко мање платио или неко више зарадио јер није опасан отпад третирао у складу са законом и да је при том најозбиљније угрозио здравље грађана, то неће моћи", поручује Триван.

Упитан каква је сврха Безбедносно-информативне агенције у процесу истраге, Триван је рекао да је БИА због ресурса којима располаже за ову врсту делатности најважнија.

Биће испитано порекло отпада а тужилаштво проверава да ли је било још оних који су били укључени у овакво одлагање отпада у Обреновцу.

Тужилац Основног јавног тужилаштва у Обреновцу Данијела Синђелић наводи да је, тренутно, квалификација кривичног дела које се осумњиченом ставља на терет уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја.

Уколико буде последица по здравље људи у околним селима, дело за које је сада запрећена казна од пет година затвора могло би да буде преквалификовано.

Оно што је нађено код Обреновца највероватније је индустријског порекла. Такав отпад се, пре свега, шири кроз подземне воде. 

Илија Бричевски, сарадник из Института МОЛ, каже да је пронађена врста "стогодишње бомбе" која сваки дан помало експлодира. У питању су, истиче, токсичне и канцерогене супстанце које се могу поделити у две групе. "Једна група су деривати бензола, бензена, а бензол је на листи А-1 канцерогености, а друга група су хлорални растварачи", рекао је Бричевски. 

Бунари у селу Вукићевица су и раније били биолошко-хемијски загађени, тако да се мештани годинама снабдевају водом из цистерни.

У том селу, тврде мештани, отпад се на необичан начин одлаже годинама. Прве комшије кажу да тек сада чују у какву опасност су доведени.

Општина Обреновац ће им док не стигну резултати анализа уместо два пута недељно обезбедити цистерне с пијаћом водом сваког дана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи