Јубилеј ФПН-а

Свечаним скупом у Дому Народне скупштине, Факултет политичких наука Универзитета у Београду обележио је 40 година рада. У оквиру јубилеја одржава се међународна конференција "Држава и демократија".

Поводом обележавања 40 година Факултета политичких наука, на свечаности у Дому Народне скупштине гостима се обратитио професор Драгољуб Мићуновић у својству изасланика покровитеља свечаности, председника Бориса Тадића.  

Професор Мићуновић рекао је да ће задатак свих који се баве политичком науком бити да допринесу да у Србији буде "што више људи који живе за политику, а што мање оних који живе од политике".

"Политика може да се види као позив што значи да неко има визију, идеју и да живи за политику. Међутим, углавном је више оних који се успут баве политиком или оних који су функционери, па се политиком баве само на седницама где се доносе одлуке. Ти углавном живе од политике", оценио је Мићуновић.

Основни проблем српских политичара је, како је рекао, "одсуство осећања и одговорности за оно што је јавно добро". 

Професор Мићуновић казао је да председник има задатак да унапређује владавину права и да је томе посвећен и као шеф државе и као лидер Демократске странке.

Декан ФПН Милан Подунавац рекао је да ће поводом 200 година високог образовања у Србији и 40. рођендана ФПН, у наредна два дана Београд бити прво место на мапи агенди многобројних професора страних универзитета.

У име ректора Београдског универзитета Бранка Ковачевића, скупу се обратио проректор за међународну сарадњу Александар Седмак.

Госте је поздравио и председник највеће европске асоцијације за политичке науке - Европског конзорцијума за политиколошка истраживања Мајкл Кокс.

У петак и суботу биће одржана Међународна конференција на тему "Држава и демократија", на којој ће научници покушати да одговоре на темељна, сложена питања као што су процес глобализације, наднационалне институције и изазови економске кризе.

Историјат факултета

Скупштина Србије је пре четрдесет година усвојила Закон о Факултету политичких наука, којим је основан Факултет као научно-образовна и истраживачка установа у Србији.

Од тада је на Факултету дипломирало 7.400 студената, магистрирало 860 и докторирало 430 студената.

Факултет је данас познати и признати светски образовни, научно-истраживачки центар, где наставу прати више од 5000 студената.

Факултет политичких наука бави се образовањем и истраживањем у области политикологије, међународних студија, новинарства и комуникологије, социјалне политике и социјалног рада. Наставно-научни кадар чини више од 80 сталних предавача уз редовна гостовања истакнутих стручњака из земље и иностранства. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво