МУП: Стефановић говорио само о замени старих камера 

Обраћање министра унутрашњих послова Небојше Стефановића на седници Одбора за одбрану и унутрашње послове које се односило на постављење видео-надзора у појединим медијима потпуно je нетачно интерпретирано, саопштило је Министарство унутрашњих послова и истакло да је он говорио искључиво о замених старих, а не постављању нових камера у Београду. У саопштењу се наводи и да се то лако може установити прегледом снимка седнице.

Стефановић је јасно рекао да је у Београду, у оквиру пилот пројекта "Безбедан град", започето обнављање видео-надзора који у првој фази искључиво подразумева замену старих камера, наводи се у саопштењу.

"Министар је недвосмислено прецизирао да то подразумева искључиво замену камера МУП-а које већ постоје у Београду, а не и постављање камера на новим локацијама, како су неки медији пренели, додавши да је 'тиме решена мистерија камера које су претходних дана постављене широм престонице'", пише у саопштењу.

"Прва фаза подразумева замену старих камера, дакле исти број камера који постоји данас у Београду биће само замењен новим камерама, неупоредиво веће резолуције, које имају могућност не само повећане резолуције и бољег зумирања таблица, већ употребе новог софтвера који ће моћи да детектује аутоматски таблице, возила, чак уколико се то буде показало сврсисходно, наравно у складу са нашом законском регулативом, и софтвером за препознавање лица", рекао је министар Стефановић на седници Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Он је прецизирао да ће полиција тиме моћи много ефикасније да врши претрагу лица за којима судови расписују потраге, наравно веома опрезно у складу са нашим прописима.

"Зато предлажемо и нове законе који фактички омогућавању вођење различитих евиденција у складу са законом, да тиме не нарушимо лична права грађана, а да учинимо да полиција буде ефикаснија. Уместо да имамо полицајце који ће даноноћно дежурати на некој раскрсници, то ће радити камера која ће благовремено давати податке. Ми ћемо, у наредне три године, проширити тај број камера, не само у Београду", објаснио је министар.

Стефановић је додао да МУП намерава и да покрије граничне прелазе и најфреквентније путне правце у земљи и да тако повећамо безбедност свих грађана.

"Искуства из Европе и света показала су да већи број технички употребљених средстава смањује стопу општег криминалитета. Тако да мислим да је ово добар потез који Министарство ради", истакао је Стефановић.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије, још једном напомиње, да није поставило ниједну нову камеру у Београду за детекцију саобраћајних прекршаја од 2011. године када је овај систем пуштен у рад.

У Београду постоји 14 камера за откривање саобраћајних прекршаја.

Такође, Министарство унутрашњих послова ове године у Београду није поставило ни камере друге намене на некој новој локацији, истиче се у саопштењу.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи