"Интеграција миграната у наше друштво преко потребна"

Недавно истраживање Фондације "Конрад Аденауер", Удружења "Атина" и Македонског удружења правника показало је да избегличка криза није готова, да је добила другачији облик и да то подразумева нове потребе миграната, с обзиром на то да се сада дуже задржавају у нашој земљи. Директор Центра за пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић сматра да је интеграција миграната у наше друштво "преко потребна", те да главну улогу у процесу интеграције миграната мора да има систем, план и држава.

Препоручено је зато да Србија креира "Програм за подршку и интеграцију миграната", док је истовремено Владими Цуцић из Комесаријата за избеглице и миграције, на питање Танјуга да ли је Србији такав програм потребан, одговарио питањем: "Желе ли уопште избеглице да се интегришу у наше друштво?". 

Цуцић при томе наводи податке МУП-ове Канцеларије за азил, према којима је тренутно само двадесетак таквих миграната.

Јелена Хрњак, представница Удружења "Атина", сматра да стање у Србији, где тренутно борави око 4.500 миграната који се на нашој територији задржавају дужи временски период, показује да је Србији потребан програм који би задовољио потребе миграната. 

"Пре годину дана када су организације цивилног друштва говориле о интеграцији миграната, то је била забрањена тема, а данас су људи уверени да ће мигранти и избеглице остати у Србији. Не можете да оспорите права једном детету да иде у школу или право жени жртви насиља да добије помоћ и подршку", указује Хрњак.

Додаје да је највећи број избеглих средњошколског узраста, те да би они могли да наставе образовање у Србији, или да се преквалификују или доквалификују док привремено бораве овде.

Приметила је да је држава направила највећи помак када је реч о школовању деце која су у узрасту основаца, те наводи да је, према последњим статистикама, 95 одсто такве деце из мигранстке популације кренуло у школу у Србији.

Када је реч о смештајним капацитетима, Хрњак каже да тим људима треба обезбедити и адекватан смештај, јер то, како каже, свакако нису центри за азил, у којима "у истој просторији живи 100 људи по годину". 

Напомиње и да интеграција значи креирање система који би људима који долазе из мигрантске популације омогућио да остварују своја права. 

Да је интеграција миграната у наше друштво "преко потребна" сматра и Радош Ђуровић, директор Центра за пружање помоћи тражиоцима азила, наводећи да се ради о хиљадама људи који ће своје уточиште наћи у Србији, те да главну улогу у процесу интеграције миграната мора да има систем, план и држава.

"Највећи број људи не жели да остане овде, али околности се мењају, јер гурањем људи у Србију, Србија постаје 'тампон зона' и једини излаз је у организовању система", објашњава Ђуровић.

Каже да је, према проценама Центра, на нашој територији тренутно чак до 7.000 миграната и избеглица, наводећи да иако су неки од њих смештени у прихватним центрима, највећи део није у систему већ "по шумама и улицама".

"Регулисање њиховог правног статуса је предуслов за даљу интеграцију", указује Ђуровић, наводећи да од 35 до 40 одсто тражиоца азила су деца, а затим жене и породице.

У том смислу се слаже да је укључивање деце у образовни систем први корак када говоримо о интеграцији, те додаје да се самим уписивањем деце у школу ништа не завршава, јер она морају да буду праћена и да им се повећа број часова, с обзиром да, подсећа, деца миграната сада имају само два часа уместо пун обим наставе.

Каже и да права интеграција оних који су добили статус избеглице или су у легалном поступку креће остваривањем права на рад, нострификацијом диплома, учењем језика, регистрацијом, издавањем личних карата, подршке у самосталном животу.

Подсећа да је Центар на чијем је он челу у овој години иницирао више од 30 радних дозвола, али и да је нострификовао прву диплому избеглице.

"Не видим да неко не жели да је у систему, да не жели да буде заштићен или да му деца не иду у школу. Искуства са терена су супротна - људи желе да буду у систему", закључује Ђуровић.

Цуцић: Србија има простора за све који буду решили да се интегришу 

Комесар за избеглице Владими Цуцић, међутим, уверен је да мигрантима није циљ интеграција у наше друштво, већ наставак пута.

"Да ли желе да се интегришу - не желе, шта желе - желе да наставе пут, да ли се тиме бавимо - не бавимо, јер не зависи од нас, већ од земаља које су на путу према њиховом одредишту", наводи Цуцић, те истиче да Србија ради све како би живот миграната и избеглица у нашој земљи био достојанствен. 

У том смислу набраја да се деца вакцинишу, да имају право на основно образовање, здравствено су проверени и, како каже, они нису ван система, јер је полиција евидентирала и легитимисала сваког корисника центра и тиме су они добили легитимације са истим подацима као у личној карти.

"Све што смо могли, а где нам је закон пружио основ, ми смо урадили. Увели смо обавезно основно школовање за децу миграната и избеглица, који се показао као један од најбољих пројеката", каже Цуцић.

Упитан да ли је упис те деце у школе почетак интеграције, Цуцић одговара да "са терминима морамо бити прецизни" и да је "мало механички размишљати да је то интеграција", јер, како је навео, школовање, нострификација диплома, учење заната је више "припрема за живот", јер ће тој деци било да се врате у Авганистан, наставље даље или остану овде образовање бити потребно.

Истиче да мигранти нису "приморани да остану овде", већ да постоји "редослед излажења" који су мигранти и избеглице договорили са мађарским ауторитетима по моделу - пет Арапа и пет неарапа на два различита прелаза, наводећи да је то "миран народ који мирно чека свој ред".

За све људе који буду решили да се интегришу у наше друштво, поручује Цуцић, Србија има простора и начина да то уради, а према подацима Канцеларије за азил МУП-а у овом тренутку је тек двадесетак таквих људи.

"Ако већи број људи буде желео да остане овде, што је могуће, свакако да ће држава имати одговор и неће никога угрозити", закључио је Цуцић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво