Дивље депоније са животињским остацима опасне по здравље

Непрописним одлагањем животињских остатака не само да се крше прописи Србије и Европске уније већ се угрожавају животна средина и здравље људи. У Златиборском округу, чувеном сточарском крају, проблем прикупљања тог отпада са индивидуалних газдинстава отежавају разуђеност територије, недостатак новца и лоше навике, али прва спалионица те врсте у Сјеници потврђује да је решење могуће.

Ни снег не успева да сакрије баш све животињске остатке који се непрописно одлажу али мраз, на срећу, спасава од лети неиздрживог смрада и инсеката. Чисти се и уклања, али ничу нове, дивље депоније.

"Где год се коље, они то избаце из аута, само да одмакну од своје куће. А што заразу шире, то није њихов проблем, већ наш", каже Меско Реброња из чуварске службе Специјалног резервата природе "Увац".

Директор ЈКП "Врело" из Сјенице Аднан Гурдаш каже да, без обзира на то колико су упорни као предузеће и општина да реализују чишћење и одржавају град, без помоћи грађана и околине не могу ништа да ураде.

Недалеко је спалионица – приватна и једина у читавом округу. За сада прерађује само отпад из сопствене кланице и тако добија топлу воду.

"Објекат је пројектован на две тоне дневно. Тренутно радимо услугу само за нас и људе којима ми радимо услугу клања", напомиње кланичар Муриз Турковић.

Из кланица у Златиборском округу, у кафилерију у Ћуприји испоручи се од 60 до 90 тона животињског отпада месечно. Проблем је са оним који настаје на индивидуалним газдинствима, после угинућа и клања свиња, оваца или коза, јер у општинама, углавном, не постоје центри за складиштење тог отпада. 

"Те општине, које то нису формирале, имају обавезу да обезбеде транспорт споредних производа до одобрених објеката, такође, дужне су да финансирају уклањање лешева угинулих животиња, односно отпрему угинулих животиња са места угинућа до објекта који је одобрен за нешкодљиво уклањање", објашњава начелница ветеринарске инспекције за Златиборски округ Вера Дјуковић.

Велика помоћ је Резерват "Увац", чији чувари, за хранилиште орлова, од сточара уз потврду, годишње прикупе око 250 тона животињског отпада. Ипак, много је тога још расутог, а преко инсеката, глодара, паса и птица, инфекцијама је пут одавде отворен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво