Србија од успутне станице неким мигрантима постала одредиште

Уз статистику да је сваки седми човек мигрант, свет је дочекао дан миграната. Србија га дочекује са око 4.500 миграната. Већина је у центрима, мањи део на улици. Један, далеко најмањи број, одлучио је да остане у нашој земљи.

Србију, намеравану успутну станицу, неки су претворили у одредиште и постала им је дом. Ниман Шакур из Пакистана остао је у Сјеници. Запослио се.

"Дошао сам и рекао власнику радионице: 'Ја сам ауто-механичар, проверите како радим.' Он се сложио и – ево ме, радим", прича Ниман.

Власник радње Алмир Вишњић каже да се споразумевају мало на енглеском, а мало на српском језику.

Исмаил Хаџар тражи посао у Сјеници, где планира и да остане. Ту му је, истиче, најбоље.

У Пироту борави 185 миграната, већином из Авганистана. Неке од породица овде су већ годину дана. Нема заинтересованих да остану.

"Језичка баријера је велика, али деци је ишло брже учење језика него одраслима. Један део деце сасвим добро разуме и сналази се на српском", рекла је Сања Станковић из пиротског Црвеног крста.

У Бујановцу већ два и по месеца деца миграната уче заједно са мештанима. У школи "Бранко Радичевић" заједно проводе и овај дан, па су припремили новогодишње честитке и украсе које ће продавати.

"Доста се дружимо са њима, помажемо им око домаћег, око српског, неки добро напредују. Нађ, наш друг из шестог разреда, баш добро говори српски", каже Лана.

За оне којима је теже да наставе пут јер је балканска рута затворена, места има у прихватним центрима. Око 300 њих у Србији то не жели, кажу да се плаше.

"За то треба питати један број невладиних организација, и домаћих и страних, које и даље код једног броја мученика покушавају да развију безразложан страх", указује Владимир Цуцић из Комесаријата за избеглице.

У Србији има 18 центара. Раде у границама капацитета или испод ње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи