Јачање локалних заједница у борби против дискриминације

Краљевина Норвешка подржала је Србију у реализацији пројекта за јачање локалних антидискриминационих капацитета, а Уговор о сарадњи потписали су повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорндстад.

Повереница је истакла да се пројекат спроводи у циљу јачања локалне администрације како би лакше препознала дискриминацију и на њу реаговала.

Према њеним речима, овај пројекат би требало да повеже све органе власти у градовима и општинама, али и организације цивилног друштва, истакнуте појединце и покрене директне разговоре са грађанима.

Наводи да би тај начин повезивања требало да обезбеди већу доступност грађанима широм Србије, додајући да ће пројекат трајати две године.

Каже да оно што би требало да мотивише градове и општине да учествују у овом пројекту јесте годишња додела награда за јединицу локалне самоуправе која доприноси да се сви грађани у њој осећају једнако.

"То неће бити лако, али надам се да ће бити довољно мотивишуће да се локалне заједнице укључе у ову причу и да временом отклањају све препреке и праве боље место за живот грађана", каже Јанковић.

Како је истакла, у плану је да се изврши и обука свих за заспослене у јавим службама како би они били спреми да препознају дискриминацију и како да је избегну.

Рекла је да ће обукама бити покривено око 50 локалних јединица, а све ће бити укључене у позив за награду.

Амбасадор Норвешке изразио је задовољство што је његова земља подржала овакву врсту пројеката, јер, како каже, свака неједнакост у друштву смањује шансу друштва да искористи своје потенцијале.

"Једнакост је предуслов за добар економски развој и правду у друштву", рекао је амбасадор, наводећи да је ова иницијатива нарочито важна за спречавање дискриминације, јер су сви фокусирани на градове, док се много скучајева дешава на локалном нивоу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво