Број убистава на Космету и даље алармантан

На Косову и Метохији су ове године забалежена 24 случаја убиства, што је приличан број за једно мало друштво какво је косовско, оцењују званичници полиције и аналитичари за безбедност.

Узроци убистава су различити, а полиција је успела да реши 18 случајева или 75 одсто, док је шест осталих предмета још увек под истрагом.

Портпарол косовске полиције Даут Хоџа пренео је приштинским медијима да су случајеви убистава у целини веома забрињавајући и да долазе због различитих разлога, док су пресуде о таквим случајевима и одређивање казни у надлежности органа правде.

За познаваоца безбедносних питања Бурима Рамаданија два су главна фактора који утичу на највећи број убистава на Космету.

"Убиства на Косову су забрињавајућа, како у погледу броја, тако и по нивоу правне некажњивости. Мислим да постоје два главна фактора – постојање великог броја илегалног оружја у рукама грађана, а други је због практичне некажњивости починилаца убистава", рекао је Рамадани.

То, према његовом мишљењу, захтева од косовских институција да се укључе на свеобухватан начин.

Косовска полиција је од јануара до новембра запленила 1.055 комада разног оружја.

Иако је број убистава ове године висок, ипак је мањи у поређењу са претходним годинама, додају у полицији.

Од 1999. до 2017. године, на Косову и Метохији извршено је 1.521 убиство са различитим мотивима.

Прошле године на КиМ је убијено 26 особа, 2015. убијено је 25, а 2014. живот је изгубило 37 људи.

Подаци полиције показују да се од 1999. до 2014. године највећи број убистава догодио у Приштини и Пећи.

У периоду од 1999 до 2017 године, број настрадалих у саобраћајним несрећама на Косову је 3.722, што је дупло више од број убијених.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи