"Никад већа миграција, потребан глобални дијалог о избеглицама"

Шефица мисије Међународне организације за миграције у Србији Лидија Марковић каже за РТС да је у наредној години фокус на глобалном дијалогу о избеглицама и додаје да не треба очекивати, међутим, да ће он за кратак период нешто променити.

Лидија Марковић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је миграција никад већа на глобалном нивоу и да је сваки седми човек мигрант.

"Када говоримо о мигрантима, говоримо о људима, њиховим животним одлукама, а шта ће са њима даље бити тиче се могућности да донесу информисану одлуку. Сведоци смо рестриктивних мера на границама, крашења људских права", напомиње Марковићева.

Каже да је Међународна организација за миграције у Србији, као агенција УН за миграције, започела глобални дијалог о избеглицама.

"На томе је фокус у 2018. години. Потребно је да се редефинишу политике миграција, да се ради на глобалном дијалогу, да међудржавна сарадња буде боља, како између држава транзита тако и жељених дестинација. Не треба очекивати, међутим, за кратак период пред нама и за 2018. да ће глобални дијалог променити нешто преко ноћи", објашњава Лидија Марковић.

Каже да је Србија од почетка мигрантске кризе била отворена за дијалог са суседима.

"Што се тиче институција система у Србији, оне су од почетка опредељене за хумани приступ", додаје Марковићева.

Закључује да на целој западнобалканској рути недостаје координисан одговор.

Данас је Mеђународни дан миграната. Од почетка мигрантске кризе, пролећа 2015. године, кроз Србију је прошло више од милион избеглица. Прошле године затворена је балканска мигрантска рута, али избеглице и даље налазе начина да дођу у Србију.

У пет сталних центара за азил и 13 прихватних центара широм Србије, смештено је 4.200 миграната, већином породица са децом, док је капацитет обезбеђен за 6.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи