Информативни центар Темпус фондације за помоћ и савете студентима

Фондација Темпус основана је пре 15 година како би омогућила Србији учешће у пројектима Европске уније за унапређење високог образовања. Однедавно ради у новим просторијама на Теразијама и на новим програмима намењеним основцима, средњошколцима и њиховим професорима.

Сваке године образовне институције из Србије из фондова Европске уније повуку око 15 милиона евра. Најпопуларнији је Еразмус плус – програм студентске и професорске размене. Тако је у протекла два месеца од отварања Информативног центра Темпус фондације, савете потражило око 200 студената и наставника.

"Оно што је новина од прошле године у програму, могућност да наставници одлазе у партнерске школе у земље у Европи, је довело до тога да имамо све већи број наставника, с обзиром да они нису као основне и средње школе, имали искуства до сада за учешће у Еразмус плус програму, тако да помажемо око информисања о могућностима које уопште постоје", каже Горан Богуновић из Информативног центра Темпус фондације.

Студенти гледају квалитет програма, земљу и образовни систем у којем би желели да студирају. Најчешће бирају Немачку, Италију, Француску, Шпанију.

"Углавном велике државе чланице које имају највећи буџет за овакву сарадњу су популарне, али ништа мање нису популарне Словенија, Аустрија, Словачка, Пољска. Са неким државама чак имамо сарадњу један према један што на сваког студента или наставника који оде, дође један странац. То је конкретно случај са Пољском, тако да дефинитивно ова сарадња је све балансиранија", објашњава управница Темпус фондације Марија Филиповић Ожеговић. 

Ту су и пројекти који имају за циљ модернизацију система високог образовања. Кроз програм "Еразмус плус" до сада је опремљено 14 компјутерских учионица и исто толико лабораторија.

"У овом тренутку су отворени конкурси за све врсте пројеката тако да свако ко је активан на било који начин у области образовања, обука или рада са младима може да конкурише и конкурси су отворени до почетка фебруара, односно марта", каже Марија Филиповић Ожеговић.

Нови Информативни центар Темпус фондације налази се у једној од задужбина Универзитета у Београду, чијим приходовањем се, по вољи задужбинара, стипендирају академци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи