Студенти ФОН-а победници такмичења о безготовинском плаћању

Студенти Факултета организационих наука у Београду, окупљени у тим "Контактлес вориорс" (Contactless warriors), добили су прву награду у финалу студентског такмичења за најбоље идеје које могу да допринесу смањењу новца у оптицају и развоју безготовинског промета.

Реч је такмичењу "Кешлес Кејс Челенџ 2017" (Cashless Case Challenge 2017) које је део едукативне кампање у години борбе против сиве економије, наведено је у саопштењу Наледа у ком се додаје да је финале одржано данас у Београду.

Победнички тим су чинили студенти Марија Демировић, Јелена Поповић и Александар Ђуканов који су предложили да средство за плаћање не буду само картице и мобилни телефони већ све могуће врсте "геџета" па и сатови или наруквице који би били повезани са рачуном путем нових технологија, наведено је у саопштењу.

"Идеја тима 'Контактлес вориорс‘ оцењена је као најбоља јер задовољава све критеријуме. Има широки обухват, спроводива је и одржива и истовремено утиче на смањење готовине у оптицају и сиве економије, а посебно доприноси финансијској инклузији младих", наводи се у саопштењу.

Организатори такмичења су Министарство финансија и Налед, уз покровитељство компаније Мастеркард и у партнерству са Сосијете Женерал банком, Факултетом организационих наука и студентском организацијом Кејс стади клаб.

Председавајући Савеза за фер конкуренцију у Наледу Горан Питић је рекао да је подстицање безготовинских плаћања важан део Националног програма за сузбијање сиве економије јер електронске трансакције омогућавају да буду евидентиране и видљиве пореским органима и када рачун није издат.

"Студенти су показали високу свест о штетности сиве економије по грађане и привреду, а посебно о могућностима које нове технологије пружају у решавању овог проблема. Добили смо низ квалитетних идеја, међу којима су увођење ПОС терминала на шалтере државних институција, развој плаћања путем QR кода, увођење еЧитача као конкуренције ПОС терминалима и развој различитих мобилних апликација за електронска плаћања", нагласио је Питић.

У саопштењу пише да је друго место припало екипи "С-ген" са београдског Економског факултета са интересантном апликацијом усмереном на студентску популацију, која би омогућила да у кафићима електронски размене и поделе плаћање рачуна.

На трећој позицији нашао се тим "24х" са београдског ФОН-а са идејом за увођење еЧитача картица на зеленим пијацама који су јефтинији, мобилни и не морају да буду умрежени с касом док би њихову набавку финансирао град или држава.

Иначе, пише у саопштењу, главна награда за првопласирани тим је плаћена стручна пракса за сваког члана у трајању од шест месеци у компанији Мастеркард, Сосијете Женерал банци и Наледу.

Награда за све чланове три првопласирана тима су таблет рачунари, промотивни и други поклони, а наградним фондом предвиђена је и промоција радова пет најбољих тимова на сајту uzmiracun.rs, додаје се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи