Пашалић: Пуна заштита права миграната у Србији

Од почетка мигрантске кризе Србија је недвосмислено показала, и даље показује, спремност да сваком грађанину који се нађе на њеној територији обезбеди услове достојне човека и пуну заштиту његових права, изјавио је Заштитник грађана Зоран Пашалић.

Чињеница је да је кроз нашу земљу до сада прошло више од милион људи и деце, и упркос толиком броју миграната избеглица, хуман третман и сва потребна помоћ никоме нису ускраћени, навео је Зоран Пашалић, поводом 18. децембра, Међународног дана миграната.

Пашалић је рекао да у Србији тренутно борави око 5.000 миграната, од којих је већина смештена у прихватним центрима и центрима за азил, али и даље има оних појединаца који својевољно бораве ван званичних центара, иако у њима има довољно места.

Према деци мигрантима Србија води одговорну политику, што показује и податак да у овом тренутку у школама широм Србије наставу похађа 443 деце миграната, а Министартво здравља обезбедило је да сва прођу систематски преглед, навео је Пашалић.

Заштитник грађана је, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) упутио велики број препорука и нарочиту пажњу посветио потреби успостављања и унапређења психолошке помоћи и подршке мигрантима, будући да су на путу ка коначној дестинацији неретко изложени различитим облицима нечовечног поступања.

У циљу праћења положаја миграната који се налазе на територији Србије, НПМ је од почетка ове године обавио 35 посета прихватним центрима за мигранте, центрима за азил, граничним прелазима, као и разним неформалним местима окупљања миграната.

У истом периоду упућено је више од 50 препорука за побољшање поступања надлежних органа, а нарочита пажња посвећена је жртвама тортуре и малолетним мигрантима без пратње, навео је у саопштењу Заштитник грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво