Лековите воде Мокре горе – реткост у свету

Уз ванредна људска достигнућа, попут Мећавника и Шарганске осмице, мокрогорски крај баштини и редак природни драгуљ - лековите воде, чији се извори, дуж реке Камишине везују за предања још из римског доба. Управо су многобројни извори и кумовали имену места, а људе сада привлаче својом лепотом и благотворношћу.

Најпознатији и најпосећенији извор "Беле воде", случајно је откривен, после изливања Камишине 1994. године. Зову га и извором Светог Јована Крститеља, а утврђено је да је јединствена у Србији и врло ретка вода у свету.

"Доктор Радомир Тишма је истражио те воде и она је заиста веома лековита. Ово је петнаеста или шеснаеста таква вода у свету по висини алкалитета, има ПХ вредност од 11,5 и народ је назива још и 'очном водом'", наводи Александра Милутиновић из Музејско туристичка комплекса "Шарганска осмица".

Гвозден Миковић из Мокре Горе прича да је вода помогла многим људима.

"Много људи кажу да је та вода њима помогла - за вид, кожна обољења, пробаву, стомачна обољења", истиче Миковић.

Још је неколико познатих мокрогорских извора, од девет, колико их по предању има, али се овде и не труде да их баш све пронађу, јер су их, кажу Тарабићи упозорили да са деветим откривеним - стижу тешка времена.

У пољима Котромана, на обали Рзава је и пета мокрогорска вода. То је извор слане, минералне воде и како кажу, добра је за неуролошка обољења. За сада је користе само мештани и они ретки, који се упуте мало даље од центра Мокре Горе, ка овим брдима.

"И ми би волели да се више овде долази, нешто би и опстало од народа. Горе има још један извор, то је пијаћи извор, и он је много здрав", наводи Миливоје Ђуровић из Мокре Горе.

Лековити извори буде идеју и о мокрогорском бањском туризму и спа центрима, али има и оних, који верују да би се тиме ипак нарушила лепота овог чаробног места.

Низ Камишину, још му складом доприности стара воденица поточара, која меље жито, баш као вековима раније, чувајући старе приче и сећање на живот у Мокрој Гори - на води и камену.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво