Предавање о петардама – да се игра не претвори у трагедију

Наредне седмице пред посланицима ће се наћи сет полицијских закона, којима се за нека дела казне драстично увећавају. Тако се најављју казне до чак 100.000 динара за оне који паљењем пиротехничких производа нарушавају јавни ред и мир и угрожавају сигурност грађана. Превентивно у земунксим основним школама организују се предавања како би се подигла свест и деце и родитеља о опасности употребе петарди. Циљ пројекта "Петарде нису играчке" јесте и да таква предавања заживе и у другим школама и општинама.

Боље спречити него лечити, славите празнике уз конфете, а не петарде, главне су поруке са часа који полицајац, ватрогасац и педијатар уочи празника држе деци од првог до четвртог разреда земунских основих школа.

Кроз конкретне примере објашњавају им да забава са петардама уме да се претвори у трагедију за цео живот.

Бојана Миљковић, педијатар у Дому здравља Земун каже да могу остати без вида и слуха, без прстију, а себе могу довести до трајног инвалидитета.

"Не говоримо само о деци него и о одраслим особама који стављају у мале стаклне објекте, као што су чаше, флаше, тегле, и онда се све то додатно компликује појавом шрапнела, које узрокују заиста опасне повреде, али и оне које су опасне по живот", каже др Миљковић.

Зоран Заврић из Ватрогасне јединица у Земуну је испричао да је као ученик имао прилику да види кода је један друг донео мало јачу петарду у школу која је другом ученику пукла у руци па је изгубио неколико прстију. Заврић каже да је тај друг био голман и више није могао тиме да се бави.

Било је ситуација када су деца бацајући петарде запалила кућу и тако остала без крова над главом, а петарда бачена поред јелке у стану целу собу за само 45 секунди претворила је у буктињу.

Пре неколико година у школи у Земуну ватрогасци су интервенисали када је петарда која је улетела кроз прозор изазвала пожар у учионици. У таквим ситуацијама саветују не треба паничити.

Зоран Заврић каже да би требало да пузите испод облака дима, по поду и да ако случајно дође до паљења одеће само треба да се легне на под. Како каже, потребно је да се окрећете или да скинете тај део одеће који се упалио.

"Требало би брзо да напутите просторију и никако да се не враћате у њу", истакао је Заврић.

У полицији кажу да сваке године из здравствених установа имају велики број позива због повреда насталих од пиротехничких производа. Апелују на родитеље да не излажу своју децу опасностима тако што им купују петарде.

"Ако је родитељ довео директно у опасност своје дете, он ће сносити законске последице за то и онда ће надлежни центар за социјални рад морати да донесе меру појачаног родитељског надзора", каже Исидора Радовановић из Полицијске станице Земун. 

С децом смо разговарали после часа о петардама. Кажу да су научили да не смеју бацати петарде јер је то много опасно.

Како би борба против последица употребе пиротехничких средстава била успешнија, неопходно је и обрачунати се с нелегалним трговцима. Колико је таквих прошле године ухваћено и кажњено, од надлежних нисмо добили одговор.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво