Која су правила за пензионисање у 2018. години

Заменик директора Сектора за остваривање права из Пензијско-инвалидског осигурања Владимир Станковић каже за РТС да ће за одлазак у старосну пензију у 2018. години женама бити потребно да имају 62 године живота и 15 година стажа, док за мушкарце услови остају непромењени – 65 година живота и 15 година.

Владимир Станковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да услови за одлазак у пензију зависе од године у којој се остварује право на пензију.

"У 2017. години за мушкарце је општи услов 65 година живота и 15 година стажа, што се тиче жена то је 61 година и шест месеци навршених година живота и 15 година стажа", навео је Станковић.

"У 2018. години што се тиче жена померено је само да буде 62 године живота и 15 година стажа", додао је Станковић.

Када је реч о превременој пензији, Станковић је указао да треба имати у виду да оно подразумева смањивање износа пензије.

"Сада, у 2017. години, је неопходно да мушкарац има 40 година стажа и 56 година и четири месеца живота, док што се тиче жена 55 година и осам месеци живота и 37 година и шест месеци стажа", рекао је Станковић.

Истакао је да се умањење за превремену пензију рачуна на месечном нивоу.

"Умањење се рачуна на месечном нивоу и оно износи неких 0,34 одсто, негде око 4,08 процената на годишњем нивоу, односно максимално може бити 20,4 одсто на петогодишњем нивоу до навршених година живота које се односе на опште услове", објаснио је Станковић.

Навео је да ПИО фонд сагледава потребе грађана, па ће субота 30. децембар бити радан дан, као и да ће све филијале радити пуно радно време од 7.30 до 15.30.

"Уколико грађани желе да остваре право на пензију са условима из 2017. године радни однос би требао да престане са 30. децембром, како бисмо ми признали право на пензију са 31. децембром", додао је Станковић.

На питање да ли има гужви на шалтерима будући да се ближи крај године, Станковић је рекао да није приметна велика гужва, али да се може очекивати већи број захтева до краја месеца.

"Ништа што је драматично, има неких за пет одсто повећан је број поднетих захтева", закључио је Станковић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво