Закон о фактурама важи четири године, Објашњење послало печат у историју

Закон према коме су електронске фактуре подједнако важеће као и штампане са печатом и потписом на снази је већ четири године. Али да закон не би био мртво слово на папиру, Влада је издала Објашњење којим је печат, чини се, послала у историју.

А где је печат? То су најчешће питале књиговође и пореске службе иако у Закону пише да електронска фактура важи без потписа и печата.

"Ево сад имам један рачун који треба да пошаљем, који је био послат пре 24 сата кад сам ја морао да га откуцам. Значи, да спремим коверат и морам препоручено да пошаљем, то би значи било пре 24 сата на одредишту. То сада неће бити, пошто је петак, до понедељка", објашњава професионални управник Добросав Матовић.

Објашњење Владе по којем то више неће морати да се ради највише је обрадовало привреднике.

"Електронским потписом мислим да сам месечно уштедео сигурно за 50 одсто времена једног радника, односно моје или сина", каже Раде Јањић, привредник из Краљева.

Штеди се папир и новац, а посао брже завршава.

"Привредници све чешће комуницирају електронски и сарађују из различитих градова. Не морате увек да чекате да вам стигне оригинал фактура да вам се испечатира, или кад шаљете неке разне дописе, уколико они сада могу да важе и добар део докумената важи у електронском облику, и више не морате да трошите пре свега новац на те пошиљке, али и време", наглашава Зоја Кукић из иницијативе "Дигитална Србија".

Законом је то прописано пре четири године, али мало се примењивало, па је Влада одлучила да дâ Објашњење.

"Поента Објашњења је да зауставимо ову лошу праксу коју смо видели и да једноставно објавимо један документ који ће заувек отклонити дилему да ли рачуноводствена исправа мора бити потписана или печатирана или не, значи не мора, и да ли може да буде у електронској форми или не, значи свакако може бити у електронској форми и мора бити прихваћена", истиче Милан Добројевић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

У Влади верују да ће, уз објашњење, закон бити свима јаснији и да ће га више примењивати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи