Дрецун: КиМ – црна рупа у Европи, присуство Европола неопходно

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун, поводом укључивања Приштине на списак приоритетних партнера Европола, сматра неопходним с обзиром на то да је КиМ "црна рупа Европе, стециште организованог криминала, екстремизма и тероризма".

Реч је о очитом признању Брисела да толико висок степен криминала, екстремизма и тероризма на КиМ захтева присуство Европола, али да би њихов рад био несметан, неопходна је некаква званична форма", каже Дрецун у изјави за Танјуг.

"Таква ситуација условљава деловање Европола", рекао је Дрецун, уз напомену да то никако не значи да је Приштина постала члан те европске Агенције.

Оцењује да би присуство Европола на КиМ могло да допринесе "обуздавању тог претерано високог нивоа корупције, небезбедности и организованог криминала".

"То свакако није никакво чланство у Европолу, нити то може да буде. Приштина ће вероватно настојати то да представи у неком другачијем светлу, као међукорак ка додатној међународној афирмацији Косова као некакве самопроглашене државе", рекао је Дрецун.

Подсетио је да је на КиМ присутан Еулекс, Мисија ЕУ.

"Мислим да је то условљено ситуацијом на терену и да не може да шкоди. У принципу ангажовање Еvропола би могло да ути;е повољно на повећање степена безбедности", закључио је Дрецун.

Канцеларија ЕУ на КиМ саопштила је раније данас да је у Приштини одржан дводневни састанак званичника ЕУ са представницима косовских власти на којем је констатовано да је "Косово постало приоритетни партнер Еуропола, с циљем даљег јачања стратешке сарадње са ЕУ".

У том саопштењу се наводи да су "обе стране поздравиле да је од 13. децембра 2017. године Косово постало пуно приоритетни партнер Еуропола, с циљем даљег јачања стратешке сарадње са ЕУ".

У опцији "историјат" на сајту Канцеларије ЕУ на КиМ се наводи да је "од 13. децембра 2017. године, Косово у потпуности укључено на евро-списак приоритетних партнера за стратешку сарадњу".

Иначе, Европол је Агенција Европске Уније за сарадњу у спроводењу закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво