Костић: Грчка је земља доказаних пријатеља

Дводневни научни скуп "Србија и Грчка у 19. и 20. веку" почео је у Српској академији наука и уметности, а председник САНУ академик Владимир Костић је истакао да је Грчка земља доказаних пријатеља Србије.

Владимир Костић је на отварању нагласио да је САНУ донео одлуку да једном годишње одржава научни скуп о билатералним, културним и научним односима са другим народима и државама.

"Идеја је да покушамо да истакнемо позитивне делове тих веза, да се поново граде порушени мостови, а ако су запуштени – да ојачају", нагласио је Костић.

Додао је да је одлучено да се циклус отпочне са Грчком, која је земља "доказаних пријатеља", да су нам то блиски суседи којима се верује.

"Грчка је земља која је примила искрварену српску војску да се окрепљена и десеткована врати у Србију", појаснио је Костић и додао да нису скуп организовали због јубилеја и годишњица, али да се поклопио са 150 година од првог уговора Србије и Грчке и 135 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Амбасадор Грчке у Србији Илијас Илијадис подсетио је да су 19. и 20. век били одлучујући у стварању националних држава – Србије и Грчке у ослобађању од отоманске доминације.

Подсетио је да су током трајања ропства Срби и Грци одржали чврсте споне и контакте са градовима западне Европе и Русије.

"Грци и Срби били су први народи на Балканском полуоству који су створили савремене државе инспиришући својим примером и остале народе. И данас настоје да чврсто сарађују и да изграде мирно окружење", нагласио је Илијадис.

Указао је да је парадоксално да су на западу створени стереотипи о земљама и народима Балкана, да тај регион за њих означава регију нестабилности и сукоба.

Појашњава да Грчка и Србија, заједно са Бугарском и Румунијом, развијају одличну сарадњу и имају заједничку визију изградње мреже великих инфраструктурних пројеката у области транспорта, енергетике...

На отварању скупа стихове "Када дођеш у било који град" говорио је академик Матија Бећковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво