Гојковић: Потребан Закон о равноправности који неће бити "козметички"

Председница Народне скупштине Маја Гојковић отворила је Пету националну конференцију Женске парламентарне мреже и том приликом рекла да је Србији потребан Закон о родној равноправности који неће бити "козметички, који неће бити списак лепих жеља, нити мртво слово на папиру".

Како је најавила председница парламента теме о којима ће бити речи на конференцији су борба против насиља над женама, економско оснаживање и положај жена на селу, питање здравља жена, као и односа жена и животне средине.

"Теме о којима ће учесници конференције отворено разговарати су теме које су изузетно значајне за бољи положај жена у Србији и подстицању нашег великог, заједничког циља, а то је апсолутна родна равноправност, односно равноправност у свим сегментима јавног, друштвеног и економског живота жена и мушкараца у Србији", рекла је Гојковићева.

Подсетивши да је Србија 2009. године донела Закон о родној равноправности и Закон о забрани дискриминације она је оценила да је сада, након осам година, дошло време да Србија добије закон који је још ближи европским стандардима, који је модернији и који ће у још већој мери побољшати равноправност жена и мушкараца у Србији.

Гојковићева је истакла да је Србији потребан Закон о родној равноправности који неће бити "козметички, који неће бити списак лепих жеља нити мртво слово на папиру".

"Доношење закона који ће изазвати само тапшање по рамену од амбасадора ОЕБС-а у Србији није нешто чему тежимо", рекла је она.

Како је истакла, тежи се закону који ће заиста бити применљив и то не само у Београду, Новом Саду, Суботици или неком другом већем граду, него закон који може да се примењује у сваком селу у Србији.

"Зато очекујемо да закон не буде донешен брзо него да га донесемо заједно са надлежним Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и да будемо поносни на тај закон јер ће свака жена у Србији имати позитивне ефекте примене тог закона", закључила је Гојковићева.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио је рекао да је Женска парламентарна мрежа нешто што је у интересу Србије и њених грађана.

"Ова мрежа треба да буде власништво самих грађана и државе Србије, а ми смо ту само да вам помогнемо и допринесемо томе да ствари теку лакше", додао је Орицио.

Шеф Мисије ОЕБС је истакао да ће Женска парламентарна мрежа бити моћно средство које ће допринети томе да се жене у целом друштву оснаже у сваком погледу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво