За шест месеци мере за 7.500 насилника

У првих шест месеци примене Закона о спречавању насиља у породици хитне мере су изречене у близу око 7.500 случајева, израђено је више од 4.000 индивидуалнх планова за штиту жртве, а разматрано је укупно више од 20.000 случајева насиља међу којима су и пријаве од пре 1. јуна.

То значи да је у 7.500 случајева насилник био удаљен из стана или му је изречена забрана приласка жртви на период од 30 дана, каже министарка правде Нела Кубуровић.

"Поред тога, кооридинационе групе израдиле су више од 4.000 индивидуалних планова којима се утврђује које све конкретне мере треба предузети конкретно како би се одређеној жртви помогло", додаје министарка.

Указала је на то да је током првих шест месеци примене закона разматрано више од 20.000 случајева насиља јер су надлежни органи поступали и по Упутству савета за борбу против насиља који је формирала Влада Србије.

"То значи да се не разматрају само нови случајеви насиља, већ да тужилаштво разматра и пријаве које су подношене и пре ступања закона на снагу", указала је Кубуровић.

Нагласила је да ови подаци показују да се закон ефикасно примењује и има превентивно деловање, што је и био циљ његовог доношења.

"Подаци показују да и постоји синергија свих органа који треба да примењују закон да координирано раде и утврђују које све мере треба предузети конкретно како би се одређеној жртви помогло", нагласила је министарка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара