Манцо: Борба против корупције приоритет на европском путу

На европском путу Италија подржава и охрабрује српску владу и оне у региону да наставе са још већом одлучношћу да граде ефикасне системе превенције и борбе против корупције, рекао је амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо. Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да очекује да ће Нацрт новог закона о Агенцији за борбу против корупције бити готов до краја године, наводећи да је разлог због чега то још није учињено био застој у раду радне групе.

Борба против корупције је приоритет на европском путу Београда и Балкана, али је то приоритет пре свега за грађане Србије и региона, као и за грађане целе Европе који имају највише користи од легалног и транспаретног система, поручио је амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо.

"На европском путу Италија подржава и охрабрује српску владу и оне у региону да наставе са још већом одлучношћу да граде ефикасне системе превенције и борбе против корупције", додао је Ђузепе Манцо говорећи на отварању конференције "Сарадња антикорупцијских институција у региону".

Ту конференцију је организовала Агенција за борбу против корупције Србије уз подршку италијанског Министарства спољних послова и међународне сарадње и Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Конференција је организована у оквиру обележавања Међународног дана борбе против корупције и уклапа се у иницијативе које Италија предузима у Србији и у региону у циљу промовисања регионалне сарадње у борби против корупције.

Управо је у Италији, у Трсту, у оквиру Самита о Западном Балкану који је одржан у јулу ове године, организован регионални скуп на ову тему у организацији италијанске Националне агенције за борбу против корупције (АНАЦ), саопштено је из италијанске амбасаде.

Залагање Италије у подршци борби против корупције у Србији произилази из Меморандума о разумевању за размену информација и најбоље праксе, који су 2016. године потписали надлежни органи две земље и развило се преко програма помоћи који финансира Европска унија, а у Београду спроводи АНАЦ.

Дан сусрета посвећен регионалној сарадњи антикорупцијскин институција отворила је в.д. директорка Агенције за борбу против корупције Републике Србије Верка Атанасковић а у њему је учествовала и делегација АНАЦ-а из Рима коју предводи експерт Филипо Романо, као и шеф Мисије ОЕБС у Србији Андра Орицио и министарска правде Нела Кубуровић.

Застој у раду радне групе одложио израду Закона о Агенцији 

Министарка правде је изјавила је да очекује да ће Нацрт новог закона о Агенцији за борбу против корупције бити готов до краја године, наводећи да је разлог због чега то још није учињено био застој у раду радне групе.

"Радна група којом је председавала тадашња директорка агенције почела је са радом још пре две године. Након вишемесечне паузе, чланови радне групе наставили су рад", рекла је Кубуровић на конференцији "Сарадња антикорупцијских институција у региону".

Министарка је напоменула да је недавно радна група имала тродневни састанак где су поред представника Агенције и министарства правде, учествовали и подпредседник Савета за борбу против корупције као и експерти са пројекта Превенција и борба против корупције ИПА 2013, који је и подржао овај састанак.

На том су састанку усаглашени ставови у вези с највећим бројем питања која се односе на Уводни део закона, положај директора, положај одбора, надлежност Агенције, унапређену административну истрагу, проширене обавезе у вези са пријављивањем имовине функционера, као и део који се односи на превенцију, напоменула је она.

"За одређене делове закона који се тичу сукоба интереса, неспојивости функција, кумулације функција слажемо се да одређена решења треба оставити из важећег закона, док неке ствари треба унапредити", нагласила је министарска правде.

Поводом тих спорних питања, она је најавила да следеће седмице Министарство правде и Агенција заједнички организовати округли сто, уз присуство експерата са ИПА пројекта 2013, на којем очекују и учешће твининг експерта, чије присуство је изостало на претходном састанку.

"Сигурна сам да ће Влада Србије ускоро проследити предлог закона о агенцији за борбу против корупције Народној скуштине и да ће тиме бити отклоњено кашњење битне активности из Акционог плана за поглавље 23", напоменула је Кубуровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво