"Важно пријавити насиље како би се помогло жртви"

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић каже за РТС да је број жена убијених у породичном насиљу од почетка године повећан на 29, а да је убијено и двоје деце. Напомиње да друштво мора проблем озбиљно да схвати и да насиље треба третирати на исти начин.

Весна Станојевић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је број жена убијених у породичном насиљу од почетка године повећан на 29.

"Убијено је и двоје деце и ти бројеви нам шаљу лоше поруке. Од јула смо имали релативно миран период у којем није било смртних исхода породичног насиља, али у задњих месец дана догодила су се убиства која су нас све потресла. Без обзира шта радимо, имамо опет трагичне ситуације, три жене су убијене, а два мушкарца извршила самоубиство", објашњава Станојевићева.

Каже да се број убијених жена и деце приближава бројци од прошле године.

"Тада су страдале 33 жене и четворо деце. Закон јесте имао ефекте, било је преко 10.000 интервенција, хитних мера, од када је закон ступио закон на снагу. То су условно добри резултати", додаје Весна Станојевић.

Истиче да су медији много допринели томе да жене лакше пријаве насиље и да сада имају информацију коме да се обрате. Најбитније је, каже, пријавити насиље.

"Жене се често враћају насилницима јер немају другог избора, многе су економски зависне од насилника, немају могућност запошљавања, немају подршку околине, а често ни својих родитеља", напомиње Станојевићева.

Додаје да је веома важно да се жртве насиља економски осамостале.

"Оне кад имају материјалне могућности могу да се одвоје и живе са својом децом, а важна је и подршка институција које ће их штитити ако се насилник и поред забране појави. Важно је да могу да рачунају на заштиту и помоћ", каже Весна Станојевић.

Напомиње и да мушкарци трпе насиље и да их је срамота да о томе проговоре.

"Такође и жене ћуте због срамоте. Не може бити срамота ако си угрожен и трпиш насиље", каже координаторка Сигурне куће.

Весна Станојевић каже да је окидач за насиље у породици и социјални моменат.

"Много људи не види другу могућност да превазиђе проблем и зато постоје социјалне установе и локалне самоуправе које то морају да прате", истиче Станојевићева.

Поручује да се насиље пријави.

"Знам колико жена има проблеме када пријави насиље, али ако не пријаве нико им не може помоћи. Друштво мора озбиљно да схвати проблем, насиље треба третирати на исти начин. Важно је да то разуме цело друштво и да се све законом предвиђено искористи како би се помогло", закључује Весна Станојевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво