Одликовање британске краљице за Бранка Росића

У резиденцији амбасадора Велике Британије нашем писцу и новинару Бранку Росићу уручена је медаља Британске империје, одликовање краљице Елизабете Друге. Награда је додељена за изузетан допринос у промовисању и унапређењу културних веза између Велике Британије и Србије, у години када се обележава 180 година званичних дипломатских односа. Он је први српски држављанин са овако високим признањем.

Панк рок вечерас је удомљен у резиденцији британског амбасадора. Добитник одликовања Британске империје Бранко Росић, са бендом који су чинили вршњаци и деца пријатеља, оживео је панк рок културу и седамдесете.

Захваљујући Росићевим интервјуима и текстовима, па онда и музици, Србија и Југославија нису каскали за Енглеском. Британцима то није промакло.

"Данас је први пут да је краљица Елизабета одликовала некога за допринос развоју културних односа двеју држава. Ја мислим да је то важно јер се обележава 180 година дипломтских односа. Бранко Росић је разумео шта то значи, то време, за развој културних односа", каже амбасадор Велике Британије Денис Киф.

Росић одликовање доживљава као признање за приватни и емоционални бунт тог времена, али је, на неки начин, и захвалан држави која му је, како каже, у то време омогућила да популаризује панк рок.

"Мислим да ће теоретичари завере рећи да је тадашња партија дозвољавала све да би показала да је слободна земља. Али, кога је од нас тада било брига да ли нам је тада слободу отворила партија. Нама је било битно да свирамо", истиче Росић.

Одликовање Британске империје установио је краљ Џорџ Пети 1920. године за истакнуте личности у империји и њеним колонијама. Међутим, врло брзо су почели да се одликују истакнути научници, уметници, па и политичари.

Одликовања и пажњу су добијали сви носиоци признања, али поклон да одржи и концерт нису добијали сви.

број коментара 0 пошаљи коментар