Одликовање британске краљице за Бранка Росића

У резиденцији амбасадора Велике Британије нашем писцу и новинару Бранку Росићу уручена је медаља Британске империје, одликовање краљице Елизабете Друге. Награда је додељена за изузетан допринос у промовисању и унапређењу културних веза између Велике Британије и Србије, у години када се обележава 180 година званичних дипломатских односа. Он је први српски држављанин са овако високим признањем.

Панк рок вечерас је удомљен у резиденцији британског амбасадора. Добитник одликовања Британске империје Бранко Росић, са бендом који су чинили вршњаци и деца пријатеља, оживео је панк рок културу и седамдесете.

Захваљујући Росићевим интервјуима и текстовима, па онда и музици, Србија и Југославија нису каскали за Енглеском. Британцима то није промакло.

"Данас је први пут да је краљица Елизабета одликовала некога за допринос развоју културних односа двеју држава. Ја мислим да је то важно јер се обележава 180 година дипломтских односа. Бранко Росић је разумео шта то значи, то време, за развој културних односа", каже амбасадор Велике Британије Денис Киф.

Росић одликовање доживљава као признање за приватни и емоционални бунт тог времена, али је, на неки начин, и захвалан држави која му је, како каже, у то време омогућила да популаризује панк рок.

"Мислим да ће теоретичари завере рећи да је тадашња партија дозвољавала све да би показала да је слободна земља. Али, кога је од нас тада било брига да ли нам је тада слободу отворила партија. Нама је било битно да свирамо", истиче Росић.

Одликовање Британске империје установио је краљ Џорџ Пети 1920. године за истакнуте личности у империји и њеним колонијама. Међутим, врло брзо су почели да се одликују истакнути научници, уметници, па и политичари.

Одликовања и пажњу су добијали сви носиоци признања, али поклон да одржи и концерт нису добијали сви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво