Дебата о ГМО у Србији

Споразуми о слободној трговини које је Србија потписала са Русијом, Белорусијом, Турском и Казахстаном важе до уласка земље у ЕУ. Недавно отворено поглавље 30, ипак, подразумева да ће у том моменту морати да их раскине, јер ће за члана Уније тада бити важећи споразуми које је склопио Брисел. Исто поглавље предвиђа чланство у Светској трговинској организацији, а оно, између осталог, не дозвољава забране попут оне да се на територији једне земље обавља промет генетски модификованих организама.

Док се у Србији више говори о отварању поглавља у преговорима са Европском унијом, затварање једног је тема последњих дана. То поглавље од посматрача треба да нас доведе до члана у Светској трговинској организацији. За то је потребна промена рестриктивног Закона о генетски модификованој храни.

"Морамо регулисати све видове рада са ГМО, експериментални рад, стављање у промет и уопште увођење у животну средину, било да су у питању огледна поља или комерцијално гајење. То не подразумева моменталну дозволу стављања у промет", каже саветник у Министарству пољопривреде Вања Којић.

Чланством Србија може да остави на снази забрану производње такве хране, не и њен увоз.

"Од нас се очекује да ускладимо прописе, да избацимо експлицитну забрану, али постоје софистициране методе којима ви практично отежавате промет ГМО, као што је случај са већином чланица ЕУ", истиче помоћница министра трговине Оливера Јоцић.

У ЕУ, 19 чланица је забранило узгој, не и промет ГМО. У храни за животиње учествује у великом проценту, али правило је да месо добијено од животиња храњених генетски модификованом храном није модификовано.

"Ми једемо кокошке, телеће месо, па нисмо постали ни телад ни кокошке, ми дакле једемо њихове гене. До сада није било проблема. Иако се некад деси да лош производ буде повучен, као и производи гајени конвенционалним методама", каже генетичарка проф. др Гордана Шурлан Момировић.

Производња сточне хране је једна од ретких која се у највећој мери ослања на домаће сировине. Србија је једина која има немодификовану соју довољну за све своје потребе.

"Ако се дозволи, свакако ће доћи до сегментације тржишта, пре свега је разлог разлика у цени, а ако погледамо земље у региону, то се креће од 100 до 130 евра разлике између модификоване и немодификоване соје. Они који се определе за стратегију без ГМО имаће конкурентску предност, што је потврђено примерима у Аустрији, Немачкој, Словенији", каже Јована Ђиласов из "Дунав соје".

Нацрта промена прописа још нема.

"Надамо се да ће се то релативно скоро десити. Када се припреми нацрт закона о ГМО, јавност ће бити укључена у читав процес", каже Вања Којић.

Противници и присталице ГМО деле један став. Генетски модификовани производи требало би да буду јасно обележени, што за сада није обавеза, него ствар добре воље.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво