Црна, горча – акцизна

Још се са сигурношћу не зна да ли нас од Нове године чека скупље буђење, због увођења акцизних маркица на кафу. Произвођачи обећавају да можемо мирно да кафенишемо док је акциза иста. Држава и сви учесници на тржишту сагласни су да ће мало парче папира на паковању кафе, акцизна маркица, ударити на сиву економију. Како сазнајемо, кријумчари не губе време.

У најкраћем року очекује се потписивање уговора Министарства финансија и Ковнице новца о цени акцизних маркица на кафу. Биће одштампане на време, тврде у Влади, иако је до примене закона остало мање од три недеље.

Акцизе на кафу се не мењају, али би увођење контроле промета путем акцизних маркица требало да смањи нелегални промет кафе, што би могло да има позитиван ефекат по буџет Србије.

У парама то би било пет милијарди динара више у државној каси. Можда и више, јер се процењује да је око 20 одсто кафе на нашем тржишту из шверца.

А баш сад, на прагу увођења акцизних маркица, у Наледу кажу да имају сазнања да велика количина сирове кафе у Србију стиже нелегално из Црне Горе, преко Косова и Метохије. Овде се прерађује.

"Ми немамо пријаве о том питању, и немамо сазнања да је то истина", каже Драган Гајић, руководилац Групе за сузбијање сиве економије на територији Србије.

Тржишна инспекција последњи пут је закуцала на врата увозника прошле године, у марту и априлу. Све је било чисто.

"Ми смо налазили на пијацама кафу која је улазила на црно из Босне. И та кафа је или стављена ван промета или одузимана, значи то је кафа познатих наших брендова, која се тамо производи и неким црним, илегалним токовима улази ту, и та кафа се продаје на пијацама", рекао је Гајић.

То на својој кожи осећају и држава и они који легално раде.

"Преко којих логистичких путева, лука, то све скупа долази, поуздане информације немамо. Можемо некако збројити два и два, па знамо колико је велико тржиште кафе у Црној Гори, па колико се истовари кафе у луци у Бару, колико је велико тржиште кафе у Србији, па имамо званичне податке колико легално уђе кафе... Тако да ја сматрам да наша држава, тиме што није до сада увела 100 посто контролу над сивим каналима, губи пет или шест милиона евра у државном прорачуну", каже Андреј Беле, главни директор Стратешко-пословног подручја "Кафа" из "Атлантик групе".

Трошак за акцизне маркице мањи је од цене нелојалне конкуренције, кажу велики произвођачи.

"Целокупна та прича ће нас коштати преко 1.000.000 евра, кад говоримо то су с једне стране акцизне маркице, с друге стране потребна опрема како би се то све скупа испратило на тржишту. И сад, ако ће ваше следеће питање бити да ли ћемо ми то све пренети на потрошаче – не, нећемо пренети на потрошаче осим ако та номинална вредност једноставно не буде постављена на неке нереалне основе", наводи Беле.

"У овом тренутку постоји простор заиста да они прихвате на себе тај трошак и то је добро, а још боље по буџет Републике Србије јер ће то сад бити нови ванредни прилив, који није постојао до сада", каже економиста Иван Николић.

Држава не одлучује о цени кафе, али не очекује поскупљење, јер је, кажу, трошак за акцизну маркицу минималан.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво