"Више од половине заточених новинара у Турској, Кини и Египту

Више од 260 новинара се налазило у затворима широм света 1. децембра 2017. године, саопштио је Комитет за заштиту новинара додајући да је то рекордно велики број новинара осуђених или у притвору због свог рада.

Аутори извештаја прецизирају да је више од половине заточених новинара, 134 у затворима у Турској, Кини и Египту.

Током 2016. године у затворима широм света је било 259 новинара. Њих 194 је оптужено или осуђено за противдржавно деловање а 35 се налази у притвору без оптужнице, неки су осуђени према законима о тероризму а 21 новинар је ухапшен због наводног објављивања лажних вести, каже се у извештају.

Аутори извештаја наводе да су од укупног броја новинара у затвору 97 одсто локални извештачи, те да су међу њима 22 жене.

Комитет упозорава да САД и друге западне земље "нису појачале притисак да би спречиле хапшења и осуђивања новинара већ да су се приближиле ауторитарним политичким вођама као што су турски председник Реџеп Тајип Ердоган и кинески председник Си Ђинпинг".

Националистичка реторика америчког председника Доналда Трампа, као и његова опседнутост исламским ектремизмом и употреба термина "лажне вести" за медије који према њему имају критички однос само јачају атмосферу оптужби које доводе до хапшења новинара, стоји у извештају.

Аутори кажу да је ситуација најгора у Турској где су у затвору 73 новинара а још неколико десетина чека да буде изведено пред суд и сви они су оптужени за противдржавну делатост.

Истраживачи Комитета за заштиту новинара су утврдили и да се у кинеским затворима налази 41 новинар што је за три више од претходне године.

Аутори извештаја подсећају на два случаја кинеских дисидената који су умрли пошто су пуштени из затвора из медицинских разлога али им је забрањено да напусте Кину ради лечења.

У извештају се наводи да 12 од укупно 20 новинара у египатским затворима није осуђено или оптужено док су остали оптужени или осуђени за противдржавне делатности.

Извештај се односи само на новинаре које су ухапсиле власти неке земље а не и оне који су нестали или су их заробиле организације које нису званични представници неке земље. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се