Прописи успоравају продају ракије, жале се произвођачи

Произвођачи ракије ове године, након мраза и суше који су умањили род, ових дана суочили су се и са пооштравањем услова за акцизне маркице. Они који савесно раде сагласни су да треба спречити нелојалну конкуренцију и пооштрити контролу због сиве економије, али страхују да ће мањим произвођачима бити онемогућена продаја ракије када је најбоља сезона, у време празника.

Пуном паром ових дана раде казани у Косјерићу. Воћне ракије ће из дестилерије завршити на домаћем и светском тржишту.

Потражња за овом врста пића обично расте уочи Нове године, а упркос раном мразу и сушној години, успеће да произведу планиране количине.

"Било је извесних тешкоћа, али ми смо успели да превазиђемо то. Нађени су неки нови добављачи са неких других крајева земље, али генерално мањи је род и сигурно ће бити проблема наредних година што се тиче количине ракије за продају", указује Душко Дидановић, директор производње дестилерије "Зарић" из Косјерића. 

То ће погодити мање произвођаче, посебно оне који пеку шљивовицу из сопственог воћњака. Али и за то увек постоји решење.

Иако је овогодишњи род шљиве подбацио због суше, већина произвођача проблем ће превазићи препеком старих залиха меке ракије из претходних година.

Зато ће ракије бити и за извоз, али ће многи због пооштрене процедуре око акцизних маркица имати проблем за пласман на домаће тржиште.

"Сад колеге којима је нестало акцизних маркица, треба да наруче нове, не могу док не прође процедура од Пореске управе, од Министарства финансија, па да изађу инспектори на лице места да констатују да ми то стварно имамо што већ имамо годинама. И онда ће доста колега бити сад бити у проблему, који немају акцизне марке док та процедура траје, можда два три месеца. Због ових који се баве тим што се баве, сад смо сви малтене, да кажем кажњени", каже Ненад Стевановић, произвођач ракије из Ариља.

Несавесни треба да буду под ударом закона, сагласни су произвођачи који уредно измирују обавезе, па се надају да ће држава ипак водити рачуна да се ракија најбоље продаје у време празника.

Од акцизних маркица пуни се и буџет, а традиционално српско пиће никада неће пресушити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи